'Ik vraag of het echt bestaat: verliefd zijn op een voetbalclub?''

Gerrit Weide (74) is bij de oudere generatie fans een bekende naam. Tussen 1968 en 1975 verdedigde de centrale verdediger zeven jaar de clubkleuren van SC Heerenveen. Later was hij nog jaren werkzaam als scout en 'ontdekte' hij onder meer Marten de Roon.

Ongeveer twintig jaar geleden kreeg Weide een uitnodiging van de club om jeugdscout te worden. "Weide vloog van hot naar her op zoek naar talenten en toen hij op zijn 61e afscheid nam van zijn werkzame leven bij Dyka Steenwijk was dat het moment om nog meer aan de club (terug) te geven", schrijft Edward Jorna in het Friesch Dagblad.

De journalist sprak uitgebreid met Weide nadat hij een mailtje van hem ontving over het 'Elftal van de Eeuw' van Jorna. "Weide werd daarop internationaal scout (en 'ontdekte' Marten de Roon), werkte op kantoor, vervoerde jeugdspelers naar de training en naar huis en stond klaar om wat voor klusje dan ook te verrichten", beschrijft Jorna. Aan het einde van 2013 kwamen er scheurtjes in de samenwerking.

"In oktober 2013 sneuvelde technisch manager Johan Hansma bij de zoveelste revolutie binnen de club. Acht maanden later vertrok ook Gerrit Weide. Ze hadden hem zijn auto van de club afgepakt en voor de helft op zijn salaris gekort. Gerrit Weide hield de eer aan zichzelf en vertrok", vervolgt Jorna, die geen gekrenkte Weide tegenover zich heeft zitten.

"Hij is gezond en verricht scoutingswerk voor Team Futuralis, het bedrijf van Johan Hansma. Voor Ajax speurt hij in het Noorden naar talentjes. En iedere thuiswedstrijd van Heerenveen zit hij op de tribune. Gewoon, een seizoenkaart gekocht. En toch, ondanks alles, mist hij het werk dat hij voor Heerenveen deed", merkt Jorna aan de lichaamstaal van Weide.

"Ik vraag of het echt bestaat: verliefd zijn op een voetbalclub? Hij wil niet dat ik het zie. Maar het is al te laat. Gerrit Weide laat een traan."

Op 20 juli 2020 bestaat @scHeerenveen honderd jaar. In de aanloop naar het eeuwfeest schrijft Edward Jorna op de sportpagina's van @frieschdagblad elke woensdag over de club. Vandaag: Gerrit Weide laat een traan. https://t.co/eYZaB39kaJ

— FrieschDagblad SPORT (@FD_sport) October 9, 2019

Lees meer: