'Ik denk dat het gebrek aan zulke spelers je een beetje opbreekt''

Voormalig SC Heerenveen-middenvelder Maarten de Jong kijkt met plezier naar het huidige team van Johnny Jansen, maar vindt dat er te weinig karakterspelers zijn. Het gebrek daar aan heeft de Friezen in de tweede seizoenshelft opgebroken.

"We hebben het natuurlijk een x-aantal jaren moeilijk en zwaar gehad. Ik vond wel dat er dit seizoen een hele gretige groep stond. Ze wilden heel graag maar ik was ook wel benieuwd wat er zou gebeuren als ze wat tegenslagen zouden krijgen. Want je mist wel een leider, hè?", begint De Jong (58) bij Radio Camataru, de podcast van FeanOnline.

"Even heel kort door de bocht, maar als het bij ons vroeger niet liep en ik merkte dat, dan gooide ik er wat wilde tackles uit en dan trek je de rest daarin mee. Je moet iemand hebben die de toon zet. Ik noem vaak het voorbeeld van Paul Gascoigne met Jan Wouters op Wembley. Dat was een elleboog en dat keur ik niet goed, maar dat kantelde toen wel de hele wedstrijd."

"Dat stukje missen we nu denk ik wel. Maar dat is niet alleen bij Heerenveen, dat mis je ook bij andere ploegen. Daarom komen we denk ik Europees gezien vaak tekort in de laatste fases. Als je tegen die Spanjaarden speelt zoals Ajax laatst deed... Dat is ook voetbal, hè?", vervolgt De Jong, die ziet dat Heerenveen de afgelopen jaren weinig zogeheten karakterspelers heeft gehad.

"Ik deed dat vroeger wel, Gertjan Verbeek ook en we hebben ook Paul Bosvelt gehad. Maar er zijn er ook niet zoveel geweest. In die tijd (van Bosvelt, red.) was er ook zoveel voetballend vermogen. Achterin had je Petter Hansson... Nou als het moet, zaagde die zijn tegenstander ook doormidden. Ik denk dat het gebrek aan zulke spelers je een beetje opbreekt."

"Maar dat houdt niet in dat ze er vol gas voor gaan en toch het maximale eruit willen halen. Het gaat soms wel eens mis omdat je té enthousiast bent, maar dan moet je de handrem er ook op kunnen zetten. Daar heb je mensen voor nodig die heel veel ervaring hebben", besluit De Jong.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
7/01
RKC Waalwijk
16:30
SC Heerenveen
za
14/01
SC Heerenveen
18:45
AZ
zo
22/01
SC Heerenveen
12:15
FC Groningen
wo
25/01
Fortuna Sittard
20:00
SC Heerenveen
za
28/01
SC Heerenveen
20:00
Vitesse
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
5 FC Twente 14 15 27
6 Sparta Rotterdam 14 9 24
7 FC Utrecht 14 2 24
8 SC Heerenveen 14 3 23
9 NEC 14 3 17
10 RKC Waalwijk 14 -3 17
11 Go Ahead Eagles 14 -3 15
Bekijk de hele stand