'Hoffenheim is een beetje het Heerenveen van de Bundesliga''

Gesteund door de miljoenen van SAP-eigenaar Dietmar Hopp heeft TSG Hoffenheim zich in iets meer dan tien jaar tijd genesteld tussen de gevestigde orde in de Bundesliga. Sinds afgelopen zomer is de Nederlander Alfred Schreuder (47) er de hoofdtrainer.

De voormalige prof van NAC Breda en Feyenoord ziet bij zijn club, momenteel negende in de Bundesliga, vergelijkingen met SC Heerenveen. "Het verschil met de nummer zes Schalke is slechts twee punten", vertelt de trainer in gesprek met Omroep Gelderland. Net als bij Heerenveen is het verloop van spelers bij de Duitse subtopper iedere zomer erg groot.

"Vorig seizoen vertrokken zeven spelers voor een recordbedrag van 130 miljoen euro. Hoffenheim is een beetje het Heerenveen van de Bundesliga. De beste spelers zijn niet te houden en kunnen elders veel meer verdienen", aldus Schreuder. "Ik krijg nu de tijd om aan een nieuw team te bouwen. Voor de winterstop stonden we bij de eerste zes. Vanaf oktober wonnen we zes keer op rij."

Ook Heerenveen kende voor de winterstop een prima reeks, maar begon 2020 vrij dramatisch. Door het coronavirus is het mogelijk dat de Eredivisie er al op zit, maar in Bundesliga is de druk om de competitie te hervatten in Duitsland erg groot. "Als het seizoen niet wordt afgemaakt, is er volgend seizoen geen eerste Bundesliga meer en zijn er misschien nog acht clubs over die gezond zijn."

Hoewel TSG 1899 Hoffenheim pas sinds 2008 in de Bundesliga speelt, heeft SC Heerenveen relatief gezien al vaak met de Duitsers te maken gehad. Zo kwam maakte Jukka Raitala in 2012 de overstap naar Friesland en deed Mark Uth het tegenovergestelde in 2015. Een oefenduel in de voorbereiding op het seizoen 2018/2019 eindigde in een pijnlijke 8-2 nederlaag.

Topsport en corona: trainer Alfred Schreuder levert salaris in bij Hoffenheim https://t.co/qhbgXDuZv7 pic.twitter.com/xw5MHoz8Ur

— Omroep Gld Sport (@SportGLD) April 4, 2020

Lees meer: