'Hoe Streppel in die fase met mij omging, viel gewoon niet uit te leggen''

Michel Vlap verzilverde deze zomer een uitstekend seizoen (een basisplek leverde direct zeventien treffers op) met een mooie transfer naar het Belgische Anderlecht. In de seizoenen ervoor was het echter maar de vraag of hij onder trainer Jurgen Streppel ging spelen.

Zeker toen de club Martin Ødegaard voor anderhalf seizoen ging huren van Real Madrid, vroeg Vlap (22) zich hardop af er nog wel toekomst voor hem was in Friesland. "Weet je, ik ben altijd zelfkritisch, weet echt wel wanneer ik goed of slecht ben. Maar in die fase was het gewoon echt niet terecht dat ik er helemaal niet aan te pas kwam bij SC Heerenveen", blikt Vlap terug in Voetbal International.

"Ik trainde hard en goed, blonk uit in de beloftenploeg, en toch kreeg ik geen kans van Streppel. Je mag gerust weten dat dit me heel boos maakte. Je wilt je laten zien aan jouw publiek, je wilt belangrijk zijn. Dan is het heel vervelend dat degene die erover gaat, je trainer dus, je volledig links laat liggen. Want dat deed Streppel." Als persoon kon hij het overigens prima vinden met Streppel, benadrukt de Fries.

"Dat een trainer voor routine kiest, valt best te begrijpen. Maar hoe Streppel in die fase met mij omging, viel gewoon niet uit te leggen. Want natuurlijk vroeg ik hem om die uitleg. Dan antwoordde hij: 'Jouw kans komt nog wel.' Tja... Ik had zeventien jaar volop in mezelf geïnvesteerd, wilde ten koste van alles vaste waarde worden in het eerste elftal van SC Heerenveen", vervolgt de geboren Sneker.

"Maar op een bepaald moment was ik zó ver dat ik dacht aan een vertrek bij mijn cluppie. Ik dacht: Als ze het me hier niet gunnen, dan probeer ik het wel ergens anders. Al heeft nooit iemand dat aan mijn houding kunnen merken. Ik ben me altijd vol blijven inzetten. Laat 'm de huppeldepup krijgen, die Streppel, dacht ik dan. Mij krijgt hij niet klein", lacht Vlap tot besluit.

Mede dankzij trainer Jan Olde Riekerink, die hem wél het vertrouwen gaf, groeide Vlap afgelopen seizoen uit tot een gevaarlijke aanvallende middenvelder met scorend vermogen. In 34 Eredivisieduels kwam hij zeventien maal tot scoren, net zoveel als zijn aanvalsmaatje Sam Lammers.

Michel Vlap is bij Anderlecht de nummer 10 die de Belgische topclub aan prijzen moet helpen. @dennisvanbergen sprak met de Fries. 'Dit is een beloning voor het harde werken.' https://t.co/u7bUSkUdyd (PRO)

— VI (@VI_nl) July 25, 2019
Lees meer: