Heerenveen wint dankzij debutant Losada van Vitesse (Video)

SC Heerenveen heeft zaterdag de eerste overwinning van het seizoen geboekt. De ploeg van Trond Sollied, dat na zes duels weer drie punten mocht bijschrijven, versloeg Vitesse met 1-0. Debutant Hernán Losada maakte de enige treffer na een klein kwartier spelen.

De Argentijnse middenvelder, die wordt gehuurd van het Belgische Anderlecht, moest noodgedwongen de plaats van de zieke Viktor Elm innemen. Naast Losada stond ook Tarik Elyounoussi in de basis. De Noor verving Michal Papadopulos, die in de warming-up last kreeg van zijn hamstring.

Heerenveen kreeg in de eerste helft nauwelijks kansen, maar ook Vitesse kwam voor rust zelden gevaarlijk voor het doel van Martin Lejsal. De enige mogelijkheid die Heerenveen kreeg was echter meteen raak. Losada profiteerde slim van een onoplettendheid in de verdediging van Vitesse en liet Vitesse-doelman Piet Velthuizen met een fraai schot kansloos.

Naar rust drongen de bezoekers meer aan, maar het stuitte via oud Heerenveen-speler Lasse Nilssen en Santi Kolk op de uitstekend keepende Lejsal. De Tsjech, die tot man of the match werd verkozen, hield Heerenveen op de been.

Aan de andere kant van het veld was Heerenveen ook niet ongevaarlijk. Velthuizen moest onder meer redding brengen op een inzet van Gerald Sibon en zag kort daarna Goran Popov over koppen.

In de slotfase bleef Vitesse zoeken naar de gelijkmaker, maar kreeg Heerenveen mogelijkheden om het duel op slot te schieten. Via Bonaventure Kalou was Heerenveen dicht bij een tweede treffer, maar de Ivoriaan schoot op de buitenkant van de paal. Het bleef uiteindelijk bij 1-0.

Door de overwinning evenaarde Heerenveen een clubrecord. De equipe van Sollied bleef voor de vijftiende achtereenvolgende maal in eigen stadion ongeslagen. Daarmee werd het het oude record van een periode in het jaar 1998 en 1999 geëvenaard.