'Heerenveen was een goede plek, de mensen zijn echt goed voor je''

Na zijn vertrek bij SC Heerenveen in 2018 probeerde Robert van Koesveld (24) het nog bij Helmond Sport en SC Cambuur, maar inmiddels heeft hij zijn heil gezocht in de Tweede Divisie. Bij SVV Scheveningen is hij nu een vaste waarde en hoopt hij een basis te leggen voor een rentree in het profvoetbal.

Hoewel Van Koesveld nooit in het eerste elftal van SC Heerenveen speelde, bracht de verdediger wel vijf jaar door in de opleiding van de club. "Ik was dertien jaar oud en toen werd ik gescout bij een wedstrijd van Quick Den Haag tegen een jeugdteam van Oranje. Ik ben toen nog bij andere clubs op stage geweest maar mijn gevoel bij Heerenveen was toen het beste", vertelt Van Koesveld op de website van de Tweede Divisie.

Voor een jongen van zijn leeftijd was de overstap van Den Haag naar Heerenveen best wel een flinke stap. "Natuurlijk is het lastig, want je bent niet meer thuis. Je moet alles ineens bij andere mensen thuis doen, waar je dan een kamertje hebt. Het is toch een minder veilige omgeving dan thuis. Alleen gaat het daarna zo snel: je gaat naar school, voetbalt, traint twee keer per dag, kom je thuis en dan ga je bijna direct daarna naar bed toe."

"Het gaat eigenlijk heel snel dat je je dan alweer thuis voelt, zowel bij het gastgezin als bij de club en op school. In die zin was Heerenveen een goede plek, want het is allemaal heel gemoedelijk en zijn de mensen echt goed voor je." Na vier jaar SC Heerenveen klopte Ajax op de deur, maar twee jaar later keerde hij alsnog terug in de A-selectie van SC Heerenveen. "Ik zag me daar sneller in het eerste elftal voetballen dan bij Ajax."

Een debuut in het eerste elftal bleef uiteindelijk uit. "Bij Heerenveen raakte ik heel erg uit vorm, ook omdat het voetbal weer heel anders was dan bij Jong Ajax. Misschien was ik bij Jong Ajax ook al uit vorm geraakt, dat je heb je soms wel eens, af en toe, al was het toen wel wat extremer. Het duurde best wel een tijdje voordat ik dat weer terug had", aldus Van Koesveld, die zijn hoop op een doorbraak in het profvoetbal nog niet heeft opgegeven.

"Ik had eigenlijk gehoopt op een club in de Keuken Kampioen Divisie, alleen kwam er niks concreets. Dat had waarschijnlijk te maken met dat ik zo weinig gespeeld had", aldus Van Koesveld, die hoopt dat hij een niveau lager in de Tweede Divisie alsnog indruk kan gaan maken op de profclubs.

@SVVSchev verdediger Robert van Koesveld speelde onder meer voor Jong Ajax, Heerenveen, SC Cambuur en Helmond Sport. Sinds dit seizoen is de rots in de branding achterin bij Scheveningen. Bekijk hier zijn verhaal! #TweedeDivisiehttps://t.co/di1wBoc8GM

— Tweede Divisie (@2deDivisie) January 16, 2020

Lees meer: