Heerenveen-voorzitter Van der Wiel alles kwijt na faillissement

SC Heerenveen-voorzitter Jelko van der Wiel heeft bij het failliet gaan van zijn transportbedrijf een flinke domper te verwerken gekregen, zo meldt het Dagblad van het Noorden. Uit het faillisementsverslag van curator Henk de Groot blijkt dat Van der Wiel in 2001 een zogenoemde 403-verklaring heeft getekend, wat betekent dat hij zich hoofdelijk aansprakelijk heeft gesteld voor de schulden van de 14 dochtervennootschappen.

Doordat Huisman Transport, Transportbedrijf Henk van de Scheur en Huisman Stukgoed achtereen failliet gingen, werden de schulden op Van der Wiel Beheer verhaald. De Heerenveen-voorzitter is de enige aandeelhouder van deze vennootschap waarmee hij alles kwijt is. Er werd getracht om Huisman Stukgoed voor te zetten, maar de 403-verklaring zat die poging in de weg. 

De verklaring had als doel om alleen de cijfers van het moederbedrijf te tonen in het handelsregister, zodat de concurrentie niets meekreeg. In slechte tijden kan deze verklaring echter een negatieve uitwerking hebben. Van der Wiel wilde, na een eerdere toezegging, niet reageren in het Dagblad van het Noorden.

De voetbalvoorzitter was overigens niet meer direct betrokken bij het faillissement dat op 25 februari (Huisman Transport) voltrokken werd. Toen was hij al in dienst als voorzitter van SC Heerneveen. Anne Hettinga, bestuurer van de stichting SC Heerenveen, liet destijds weten dat het gebeuren geen invloed zou hebben op het functioneren van de voorzitter bij de club.

Het dagblad vraagt zich daarbij af in hoeverre zijn nieuwe functie invloed had op de gang van zaken bij Huisman. Zo werd Van der Wiel weleens verweten dat hij het zinkende schip zou hebben willen verlaten. "Die beeldspraak ligt voor de hand, maar gaat volgens mij hier niet op", aldus curator De Groot. "Je zou ook kunnen zeggen dat Jelko van der Wiel tijdig plaats heeft gemaakt voor anderen om de onderneming en daarmee de werkgelegenheid van de voltallige personeel te redden".

Overigens hebben alle 176 werknemers onderdag gevonden bij de GVT Group of Logistic, de overnemende partij. "Het is toch wel redelijk uniek dat al het personeel mee gaat naar de overnemende partij", aldus De Groot, die nog laat weten dat er niets meer te redden viel. "Nee, het bedrijf was niet meer levensvatbaar. Nu de schulden gesaneerd zijn, kan het verder."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
7/01
RKC Waalwijk
16:30
SC Heerenveen
za
14/01
SC Heerenveen
18:45
AZ
zo
22/01
SC Heerenveen
12:15
FC Groningen
wo
25/01
Fortuna Sittard
20:00
SC Heerenveen
za
28/01
SC Heerenveen
20:00
Vitesse
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
5 FC Twente 14 15 27
6 Sparta Rotterdam 14 9 24
7 FC Utrecht 14 2 24
8 SC Heerenveen 14 3 23
9 NEC 14 3 17
10 RKC Waalwijk 14 -3 17
11 Go Ahead Eagles 14 -3 15
Bekijk de hele stand