"Heerenveen moet uitleggen dat het niet meedoet om Europees voetbal"

Osame Sahraoui baalt
Osame Sahraoui baalt Foto: © Orange Pictures

SC Heerenveen publiceerde vorige week het financiële jaarverslag: een verlies van bijna 3,7 miljoen euro. Tom Knipping ziet dat de Friezen nog steeds geen investeerders hebben betrokken bij de club, waar veel andere Eredivisionisten wel geld van buitenaf ontvangen. De voetbaljournalist denkt dat het voor Heerenveen dan ook steeds lastiger wordt om mee te doen om Europees voetbal.

"Ze doen het op een manier die steeds minder clubs hanteren", zegt Knipping bij Voetbal International. "Alleen Heracles en Sparta doen dat ook nog. Verder zie je overal in de Eredivisie buitenboordmotors opduiken. Heerenveen zit nog steeds in het roeibootje en probeert heel hard mee te roeien. Dat lukt natuurlijk niet. Het voordeel is wel dat ze zelf volledig de koers uit kunnen zetten, ze hoeven voor niemand verantwoording af te leggen."

Knipping vindt dan ook dat de sportieve ambities eerlijker uitgelegd moeten worden. "Ik denk wel dat het dan goed is dat Heerenveen uitlegt dat het niet meer mee gaat doen om Europees voetbal. Het is het één of het ander. Met de inkomsten die Heerenveen genereert, kun je niet de bedragen uitgeven die nodig zijn voor Europees voetbal. Als je ook kijkt naar de personeelskosten, dan kan Heerenveen onmogelijk uit met de inkomsten die ze genereren."

De journalist ziet dus dat Heerenveen zeer hoge personeelskosten heeft. "Met de salarisuitgaven die ze nu doen lukt Europees voetbal halen al niet. Als je die uitgaven verder terug gaat schroeven, kun je uiteindelijk ook minder goede spelers halen. Dan komen ze ook onder druk op de ranglijst in de Eredivisie. Dat is ook de reden dat ze dit zo lang mogelijk willen volhouden en vooral naar de omzet-kant aan het kijken zijn."

"Ik zie dat alleen niet gebeuren. Cees Roozemond had het ook over meer sponsoring en commercie, maar hem is het ook niet gelukt het begrotingsgat te verkleinen. Ferry de Haan komt ook met zo'n verhaal: we hebben een mega-tekort wat kleiner moet. Maar ja, hoe dan? Dat is voor mij de vraag. Die inkomsten kunnen een keer een miljoen euro stijgen, maar dat gaat niet zorgen voor een sluitende begroting of een beperkt begrotingstekort", aldus Knipping.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
25/02
FC Volendam
20:00
SC Heerenveen
zo
3/03
SC Heerenveen
14:30
PEC Zwolle
zo
10/03
NEC
16:45
SC Heerenveen
zo
17/03
SC Heerenveen
14:30
Feyenoord
za
30/03
RKC Waalwijk
20:00
SC Heerenveen
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
9 FC Utrecht 22 -2 29
10 PEC Zwolle 22 -3 27
11 Almere City 22 -15 27
12 SC Heerenveen 22 -10 25
13 Fortuna Sittard 22 -17 24
14 Heracles Almelo 22 -23 22
15 Excelsior 22 -10 21
Bekijk de hele stand