Heerenveen-icoon Foppe de Haan: "Ik gun Cambuur de bekerfinale"

Verslaggever Arjen de Boer in gesprek met Foppe de Haan
Verslaggever Arjen de Boer in gesprek met Foppe de Haan Foto: © Pro Shots

Cambuur neemt het vanavond in de halve finale van de beker op tegen NEC. SC Heerenveen beleefde dertig jaar geleden haar absolute doorbraak, door de halve finale in 1993 te winnen. Foppe de Haan ziet daarna de bekerfinale tegen Ajax als het kantelpunt in de historie van de club. SC Heerenveen promoveerde en is nooit meer weggeweest uit de Eredivisie.

"Het clubje dat in het oude Abe Lenstra Stadion 8000 toeschouwers trok, werd opeens omarmd door heel Nederland", zegt De Haan tegen het Algemeen Dagblad. "Sponsors stonden in de rij, supporters wilden een seizoenkaart. En dat kwam voor een groot deel dankzij die finale, waarin we ons presenteerden als elftal dat enthousiasme uitstraalde en onze supporters zorgden voor een geweldige voetbalsfeer."

Oud-speler Gertjan Verbeek onderstreept de woorden van De Haan: "Ik herinner me dat ik ’s ochtends op de club kwam en dat al duizenden supporters bij het stadion stonden. Om in bus 47 te stappen. Of bus 365. Of bus 599. Het zegt alles over de impact van zo’n wedstrijd, zeker voor een eerstedivisieclub. Met één finale kun je je club op de kaart zetten."

Verbeek en De Haan juichen vanavond voor Cambuur. De Leeuwarder rivalen kunnen voor het eerst in de clubgeschiedenis de bekerfinale halen. Verbeek: "Omdat ik het Henk de Jong gun en omdat ik Cambuur een prachtige club vind." De Haan: "Ik gun Cambuur zeker de bekerfinale, ja."

Lees meer:
0 reacties