Haye kreeg weinig mee van afkomst: "Ben zelf naar Bali gegaan"

Thom Haye
Thom Haye Foto: © sc Heerenveen

Thom Haye zal in de komende periode WK-kwalificatiewedstrijden gaan spelen voor Indonesië. In gesprek met Voetbal International gaat de middenvelder dieper in op deze roots.

De opa en oma van Haye komen uit Indonesië. Zijn oma komt van Sulawesi en zijn opa van Java. Na de Tweede Wereldoorlog verhuisde het stel naar Nederland. Daar werd de vader van Haye geboren en ontmoette hij de toekomstige moeder van hun zoon. Haye werd geboren in Amsterdam en had in zijn jeugdjaren maar weinig met zijn afkomst en ook in de opvoeding merkte hij er weinig van mee.

Wel weet de middenvelder te vertellen wat ze wel van hun achtergrond te horen kregen. “Het enige dat wij meekregen van Indonesië waren de mooie verhalen die opa en oma vertelden over vroeger. Uiteindelijk ben ik zelf een keer op vakantie naar Bali gegaan. ‘Leuk, maar dat is niet het Indonesië dat ik ken’, zei mijn opa toen. Daarna ben ik me er wel steeds wat meer in gaan verdiepen. Ook door de familie die daar nog woont, is de connectie met het land er natuurlijk altijd geweest.”

Zijn familie had er in ieder geval nooit op gerekend dat Haye voor Indonesië zou gaan voetballen. Dit omdat de middenvelder in zijn tijd bij AZ goed genoeg leek voor Oranje. Daarnaast zat hij in verschillende Nederlandse jeugdelftallen en speelde wedstrijden voor Jong Oranje. Toch haalde hij nooit het Nederlands Elftal.

Lees meer:
0 reacties