Hansson: ''In Monaco wisten ze niet eens dat er een voetbalclub was''

Petter Hansson speelde in zijn carrière naast SC Heerenveen ook in Frankrijk voor Stade Rennes en AS Monaco. De laatstgenoemde club staat bekend om de treurige ambiance in het stadion Stade Louis II én exorbitante salarissen, maar dat laatste gold destijds (2010-2012) niet voor de oud-speler van SC Heerenveen.

"Toen ik de overstap maakte wist ik dat het mijn laatste contract in het buitenland zou zijn, maar ik koos niet voor het geld", vertelt Hansson in het Zweedse Aftonbladet. "Het contract dat ik in Monaco kreeg was niet lucratiever dan wat ik had bij Rennes. Ik zag het als een sportieve stap omhoog en wilde ook wel eens meemaken hoe het zou zijn om in Monaco te leven."

"Het is moeilijk om niet een beetje onder de indruk te raken als je daar rondkijkt. Toen ik daar kwam, waren de voetballers waarschijnlijk de armste mensen in Monaco, los van de Monegasken die er woonden. We kregen een appartement van tweehonderd vierkante meter, met een flinke huurkorting. Het kostte ruim 11.000 euro's per maand en dan nog met een korting van zo'n dertig procent."

Het was dan ook geen grote verrassing toen bleek dat er amper een voetbalcultuur te vinden was in de stad. "Monaco is in die zin een vreemde en vrij kleine club, je komt er bijna geen supporters tegen. In Halmstad, Heerenveen en Rennes wist iedereen hoe we gespeeld hadden. In Monaco wisten ze niet eens wanneer er gevoetbald werd, of dat er überhaupt een voetbalclub in de stad was."

Bij AS Monaco speelde Hansson onder meer samen met een jonge Pierre-Emerick Aubameyang. "Hij had al de snelheid, maar omdat hij niet zoveel scoorde, verloor hij snel zijn zelfvertrouwen op het veld. Daarbuiten beschikte hij over een Audi R8 die in Louis Vuitton-patroon was gelakt, dat was het duidelijkste signaal dat hij op een dag een grote ster zou gaan worden."

Petter Hansson kom till Monaco och fixade fiskdamm på barnkalasen, medan lagkamraten Pierre-Emerick Aubameyang körde Louis Vuitton-lackerad R8.
Svensken spelade sin allra sista match, sedan satte han sig i sin Fiat 500 och körde hem till Stugsund.https://t.co/skjGjGRaIg

— Erik Niva (@ErikNiva) June 21, 2020

Lees meer: