Geweldstoename rond duels Heerenveen ''Verder laten escaleren geen optie''

Een verharding van een kleine groep supporters heeft ervoor gezorgd dat er vaker geweld plaatsvind rondom wedstrijden van SC Heerenveen. Alleen dit jaar waren er al drie grote incidenten: het stelen van een spandoek met mishandeling in Groningen, vechtpartijen rondom het thuisduel met Feyenoord en afgelopen weekend zocht een groep 'fans' de confrontatie met fans van FC Twente en Heracles Almelo.

Naar aanleiding van het eerste incident zijn er al stadion- en omgevingsverboden uitgedeeld en mogelijk volgt nog een strafrechtelijke vervolging van het achttal. Politiechef Bart Gehasse merkt echter dat dit alleen maar tot onbegrip leidt bij de groep, zo laat hij weten aan het Friesch Dagblad: "Zij zijn het daar niet mee eens. De strenge aanpak van het kleine groepje heeft geleid tot een verharding van een grotere groep."

Volgens burgemeester Tjeerd van der Zwan gaat het om een basisgroep van tien tot vijftien recidivisten, aangevuld met vijftig tot zestig meelopers. "We hadden het idee dat wij en de supporters dezelfde taal spraken, maar er is een kleine groep die zich begint te roeren. De raddraaiers pakken we hard aan. Verder proberen we te voorkomen dat nieuwe aanwas door hen wordt meegetrokken. Daar wordt de supportersclub bij betrokken."

Algemeen directeur Luuc Eisenga - die afgelopen week gesprekken voerde met de betrokken partijen, waaronder Nieuw Noord - is duidelijk wat betreft de aanpak: "We staan momenteel voor een splitsing: de-escaleren, of het verder laten escaleren. Dat laatste is geen optie."

Lees meer: