'Gertjan zei toen tegen me: 'You have a big body, but no power'''

Het grootste voetbaltalent had Niklas Tarvajärvi (37) niet, maar een gebrek aan een topsportmentaliteit kon hem nooit worden verweten. Sterker nog, de Finse spits ging door waar anderen stopten, al bracht hem dat uiteindelijk niet altijd verder.

Mooi is een anekdote van Tarvajärvi dat hij na zijn eerste training finaal gesloopt was. "De allereerste training bij Heerenveen was een krachttraining in tweetallen. Als je dan met de trainer (Gertjan Verbeek, red.) samen moet, dan geef je natuurlijk alles - en nog iets meer", vertelt de Fin bij Radio Camataru, de podcast van FeanOnline. Verbeek was desondanks niet onder de indruk.

"Gertjan zei - toen nog niet in heel goed Engels - tegen me: 'You have a big body, but no power'", lacht Tarvajärvi, die na de krachttraining letterlijk kotsend boven het toilet hing. Het harde werk leverde aanvankelijk wel resultaat op. Als invaller scoorde hij regelmatig en de Leeuwarder Courant schreef zelfs dat de club de opvolger van Klaas-Jan Huntelaar en Georgios Samaras al klaar stond.

"In het begin was het heel goed, maar volgens mij ben ik daarna weer geblesseerd geraakt. Dat zou zomaar kunnen", lacht Tarvajärvi. "Daarna is het gewoon wat minder geworden. Ik kwam in de winter en had toen al een volledig seizoen in de benen. Toen heb ik geen rust genomen en dat kan een goede reden zijn dat ik aan het eind van het seizoen veel blessures had."

"Misschien trainde ik ook te veel. Ik wilde graag en toen dacht ik: als ik meer train, kom ik dichter bij Klaas-Jan en Georgios. Misschien was dat niet altijd even slim. Vandaag de dag heb je allerlei data beschikbaar waardoor je ziet of iemand overtraind is of niet. Dat had ik toen heel graag willen hebben. Dan had ik 's avonds minder gelopen of minder krachttraining gedaan."

Of de trainers hem daarin niet probeerden te stoppen? "Waarschijnlijk wel, op een bepaalde manier wel. Later in mijn carrière kwam ik Joop Gall tegen en die zei dat rust nemen ook trainen is. Daar ben ik het nu wel mee eens", besluit de inmiddels gestopte Fin. Komend seizoen begint hij aan zijn eerste baan als hoofdtrainer bij eersteklasser VV Heerenveen.

Lees meer: