Geen Hamstraweken meer: negen mogelijke opvolgers op een rij

SC Heerenveen hoopt op korte termijn een opvolger voor technisch manager Gerry Hamstra te vinden, die na diverse gesprekken met Ajax de deur is gewezen. Hoewel alleen het contract van Sherel Floranus afloopt, staat er komende zomer opnieuw de nodige transfers voor de deur. FeanOnline zet alvast een aantal opties op een rijtje.

Voordat we direct naar namen gaan kijken is het interessant om eerst te kijken wie er voor Hamstra het technische beleid bepaalden. Nadat Riemer van der Velde met pensioen ging in 2006, waren Yme Kuiper, Johan Hansma en Hans Vonk achtereenvolgens verantwoordelijk. Kuiper leerde de kneepjes van meesterscout Van der Velde, terwijl Hansma en Vonk als relatieve rookies aan hun job begonnen.

Ook Hamstra (50) was voor 2016 nooit technisch manager, maar was hoofdtrainer bij onder meer FC Emmen en enkele jaren hoofd jeugdopleiding bij van Vitesse. De geschiedenis laat dus zien dat een nieuwe td niet per se ervaring hoeft te hebben in deze functie. Maar omdat de vijver met potentiële opvolgers anders wel erg groot wordt, lichten we een negental namen uit met meer én minder ervaring.

Te beginnen met Marc van Hintum (53), oud-international en speler geweest bij onder meer RKC en Vitesse. Sinds december is hij beschikbaar nadat hij botste met de clubleiding van Vitesse, waar hij hoofd scouting was en ook enkele malen als technisch directeur heeft gewerkt. Eerder vervulde hij die rol ook bij Willem II (2011-2013). In 2016 zou Van Hintum in het Abe Lenstra Stadion ook al in beeld zijn geweest, maar toen bleef hij Vitesse trouw.

Geen enkel lijstje met kandidaten (voor welke functie dan ook) is compleet zonder Gertjan Verbeek. De 58-jarige Tukker werkte bij SC Heerenveen bijna al in elke functie, behalve die van technisch of algemeen directeur. Verbeek is altijd duidelijk geweest over zijn ambities op bestuurlijk vlak, maar ook even zo vaak hard geoordeeld over het optreden van huidig algemeen directeur Cees Roozemond. Daarom niet de meest voor de hand liggende optie.

Alex Pastoor (54) is wat dat betreft een logischere optie. Pastoor is in het verleden ook speler en assistent-trainer geweest onder Gertjan Verbeek, kan goed overweg met Foppe de Haan en Riemer van der Velde en kent hoofdtrainer Johnny Jansen. 'Wijsneusje' was bij Sparta (2015-2017) al tijdelijk technisch directeur en liet destijds weten die functie ook op de lange termijn te ambiëren. Pastoor is enkele weken geleden ontslagen bij het Oostenrijkse SCR Altach en dus per direct beschikbaar.

Voordat Gerry Hamstra in 2016 werd aangesteld, was Gerard Nijkamp (51) de meest voorname kandidaat. Toen was hij technisch directeur bij PEC Zwolle, sinds 2019 is hij algemeen directeur bij het Amerikaanse FC Cincinnati. Hoewel Nijkamp dus nog maar twee jaar in dienst is, valt niet uit te sluiten dat hij de MLS weer verlaat. Cincinnati eindigde in 2020 als laatste en was er veel aandacht voor een racisme-incident met Ron Jans. Ook Siem de Jong keerde uit Cincinnati al eerder terug naar Nederland.

Een interessante outsider is Paul Bosvelt (50, foto), die net als Verbeek en Pastoor een verleden als speler heeft in Friesland. De afgelopen jaren was de oud-international jeugdtrainer bij FC Twente en Go Ahead Eagles en bij die laatste club is hij sinds 2018 technisch manager met een vrijwel niet bestaand transferbudget. Bosvelt heeft in Deventer nog een contract tot 2022.

Met Peter Maas (50) komen we in de lijstjes met minder bekende namen, maar de Brabander werkte tussen 2014 en 2019 al bij SC Heerenveen als scout. Omdat zijn ambities verder reikten, ging hij twee jaar geleden bij NAC Breda aan de slag als hoofdscout. Eerder lieten Foppe de Haan, Jurgen Streppel en Gerry Hamstra zich al lovend uit over Maas, voor wie het een perfecte terugkeer zou kunnen worden. 

In de Keuken Kampioen Divisie lopen overigens nog wel meer interessante namen rond. Bijvoorbeeld die van de relatief jonge Jasper van Leeuwen, in het verleden hoofd jeugdscouting van Ajax en de afgelopen twee seizoenen de technisch manager van FC Volendam. Ook Teun Jacobs (36) heeft bij Almere City in korte tijd een aardige naam opgebouwd.

Jacob's meest recente wapenfeit was overigens het plotse ontslag van Ole Tobiasen (45), die met zijn verleden in Friesland wellicht ook een optie zou kunnen zijn. De Deen heeft nog geen ervaring als technisch manager, maar het verleden laat zien dat dit geen absolute voorwaarde is voor succes. Een link met SC Heerenveen overigens ook niet, zo heeft Hamstra wel bewezen.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
do
25/04
SC Heerenveen
18:45
PSV
vr
3/05
Almere City
20:00
SC Heerenveen
zo
12/05
SC Heerenveen
14:30
Vitesse
zo
19/05
Sparta Rotterdam
14:30
SC Heerenveen
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
7 FC Utrecht 30 2 45
8 Go Ahead Eagles 30 5 42
9 Sparta Rotterdam 30 2 40
10 SC Heerenveen 30 -6 36
11 Fortuna Sittard 30 -18 35
12 Almere City 30 -18 33
13 PEC Zwolle 30 -18 32
Bekijk de hele stand