GASTCOLUMN | Een fansite met clickbait?

Ja, ook ik heb een hekel aan clickbait. En ja, ik moet tegelijkertijd ook toegeven dat ik vaak wel op een spraakmakende titel klik. Veelgehoorde kritiek is dat een fansite als FeanOnline geen clickbait mag plaatsen. Dat zou inderdaad erg mooi zijn, maar we moeten ook realistisch zijn.

Zoals veel mensen weten, is Marcel Koppers de oprichter van FeanOnline en nog altijd enorm gedreven en betrokken bij zijn site. In 2012 wist hij mij bij de site te betrekken en dat doe ik sindsdien vooral op de achtergrond. In mijn vrije tijd schrijf ik af en toe een bericht en tevens doe ik wel eens een wedstrijdverslag op Twitter. Tot nu toe heb ik slechts één keer een gastcolumn geschreven over Riemer van der Velde. Nu schrijf ik nogmaals een column in de hoop dat men ook ziet wat er bij komt kijken om een fansite draaiende te houden.

Toen ik in 2012 bij FeanOnline begon studeerde ik nog en kwamen er maximaal twee à drie berichten per dag op de site, voornamelijk in de avond. In het weekend plaatsten we meer berichten maar soms kwam het ook voor dat het één of twee dagen dagen stil bleef. Simpelweg omdat we zelf geen tijd hadden en er niemand anders was die dat kon doen. Natuurlijk waren we actief op zoek naar fans die ook wilden schrijven voor FeanOnline. Er waren echter niet veel mensen die zonder vergoeding, dus enkel en alleen op vrijwillige basis, de hele dag klaar stonden om een bericht te schrijven en te plaatsen.

De realiteit is dat er uiteindelijk niemand was die dit over een langere periode kon of wilde doen. Toen we beiden een fulltime baan kregen stond de site dan ook echt op de rand van de afgrond. Een drukke werkweek en daarnaast veel vrije tijd in FeanOnline steken was erg lastig te combineren. Uiteindelijk hebben we contact gezocht met de jongens van BN Media. We besloten samen te gaan werken en sindsdien wordt de site onderhouden door een mix van SC Heerenveen-fans annex clubwatchers en professionele redacteuren. Voor mij staat vast dat FeanOnline hierdoor op de lange termijn blijft bestaan.

De site is hierdoor zeven dagen per week up-to-date van circa 07.00 uur tot 23.00 uur. Er is een gratis (!) app  - die qua ontwikkeling helaas verre van gratis was - voor iOS en Android en daardoor kunnen Feanfans zelfs een pushnotificatie ontvangen bij 'breaking nieuws', we hebben een paar goede columnisten en zelfs Geert Arend Roorda heeft een tijd lang columns geschreven. We betalen Pro Shots voor elke foto die we plaatsen, en natuurlijk zijn er ook nog hosting- en ontwikkelingskosten. De site heeft sindsdien ook veel nieuwe bezoekers gekregen. Dat komt vooral omdat we veel meer content kunnen plaatsen.

Wat makkelijk vergeten gaat is hoeveel tijd (en geld) het kost om dit te doen. We plaatsen al het nieuws dat relevant is aangaande SC Heerenveen. Soms een wat minder interessant bericht, soms hebben we een primeur en soms staat er ook een bericht met een clickbait-titel op de site. Ik neem het niemand kwalijk dat clickbait als storend ervaren wordt. Aan de andere kant hoop ik dat men inziet dat een fansite niet vanzelf blijft lopen. Feit is dat niemand zijn baan opgeeft om uit clubliefde een fansite te runnen en up to date te houden.

FeanOnline is een fansite die door de huidige opzet ook op de lange termijn al het nieuws over onze favoriete club kan verzamelen. Ik hoop dat men inziet dat dat niet zonder inkomsten (vergoeding voor de daadwerkelijke schrijvers) gaat. In zoverre zou je af een toe een clickbait-titel een soort van compromis kunnen noemen, want bij kranten en tijdschriften betaal je een bedrag voor de losse verkoop of voor een bepaald abonnement. 

Daarnaast blijven we ook in de toekomst als fans betrokken en proberen we te vernieuwen. Onze gedreven columnisten hebben een positieve insteek en laten dit ook in de Radio Camataru-podcasts horen. En daarnaast verloten we af en toe een wedstrijdshirt en hebben in het verleden ook entreekaartjes verloot om nieuwe Feanfans in het stadion te krijgen. In de nabije toekomst hopen we ook weer een voorspellingscompetitie online te zetten. 

Een fansite met clickbait? Uiteindelijk kunnen we er niet omheen, maar we proberen dit wel met mate te doen. Ons doel is om zoveel mogelijk Feanfans op de hoogte te houden van de mooiste club die er bestaat. Tevens willen we een onafhankelijk site blijven die kritiek kan plaatsen wanneer dat nodig is, zoals bijvoorbeeld in het verleden met Veenstra noodzakelijk was.

De clubliefde staat echter voorop en deze proberen we waar mogelijk mee te geven. Lees vooral onze columns en luister naar de podcasts, waar we elke week een andere betrokken SC Heerenveen fan uitnodigen. Laten we met elkaar het positieve gevoel weer naar voren brengen: come on you boys (en girls)! #COYBIWAB

Jelmer Stellingwerf

Lees meer:
0 reacties
Agenda
do
25/04
SC Heerenveen
18:45
PSV
vr
3/05
Almere City
20:00
SC Heerenveen
zo
12/05
SC Heerenveen
14:30
Vitesse
zo
19/05
Sparta Rotterdam
14:30
SC Heerenveen
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
7 FC Utrecht 30 2 45
8 Go Ahead Eagles 30 5 42
9 Sparta Rotterdam 30 2 40
10 SC Heerenveen 30 -6 36
11 Fortuna Sittard 30 -18 35
12 Almere City 30 -18 33
13 PEC Zwolle 30 -18 32
Bekijk de hele stand