GASTCOLUMN | De druppel

Vorige week stond SC Heerenveen plots weer in de spotlights van kwaliteitskrant De Telegraaf. "Er woedt opnieuw brand op de burelen van het Abe Lenstra Stadion," zo opende het dagblad zijn geheel neutrale, niet vooringenomen, objectieve bericht over het naderende vertrek van Hans Vonk.

Luuc Eisenga zou namelijk Gerard Nijkamp hebben benaderd om de positie van technisch manager Hans Vonk over te nemen. En nu komt het: "Nog voordat deze er zelf van op de hoogte is gebracht." Potverdikkeme, wat een schande! Hoe durft die Luuc dat te doen! Maar de Telegraaf is nog niet klaar met onze nieuwe voorzitter. "Eisenga is de man die in januari binnenstapte en letterlijk verkondigde dat iedereen elkaar ‘weer recht in de ogen’ moet kunnen vertellen wat er gaande is. Daar gaat hij nu zelf aan voorbij," zo schrijft Robin Jongmans. 

Het lijkt dus opnieuw niet de goede kant op te gaan in de bestuurskamers van SC Heerenveen. Wat een schande! Tenminste, dat is de insteek van de Telegraaf. Maar waar komt deze informatie vandaan? Die vraag is vrij eenvoudig te beantwoorden. Riemer van der Velde heeft goede lijntjes bij de grootste krant van Nederland. Hans Vonk moet vertrekken, tegen de wil van Van der Velde in, en nog voordat de club dit officieel naar buiten brengt, weet De Telegraaf dit al te melden. Met louter negativiteit en stemmingmakende termen als 'niet des-Heerenveens'. 

Exact hetzelfde scenario voltrok zich toen Jelko van der Wiel moest vertrekken. Ook dit was tegen het zere been van Van der Velde en twee dagen voordat het nieuws officieel naar buiten gebracht zou worden pakte, jawel, de Telegraaf groots uit: "Sponsors lopen massaal weg bij ontslag Heerenveen-voorzitter." Ook hier schreef Robin Jongmans hoe desastreus deze beslissing zou uitpakken voor de club. "Wanneer hij (Van der Wiel, red.) zaterdag daadwerkelijk wordt ontslagen, verdampt in één klap ruim één miljoen euro aan sponsorinkomsten," zo wist de lievelingskrant van de oud-voorzitter ons te verzekeren. Lees beide nieuwsberichten uit de Telegraaf nog maar eens door. De parallellen zijn niet mis te lopen.

Conclusie: Riemer van der Velde kan en wil SC Heerenveen niet loslaten. Nog steeds moet hij de boel achter de schermen aansturen en beïnvloeden. Is hij het ergens niet mee eens dan maakt hij zijn tegenstander zwart in de media. En het blijft hier echter niet bij. Ik neem het aantrekken van doelman Wieger Sietsma hierbij als voorbeeld. De jongeling werd al eens afgetest door onze keeperstrainer maar nadat hij bij FC Groningen een lagere aanbieding kreeg kon hier alsnog tekenen. Dit ging ten koste van A-Junior Robin Kist. Waarom Sietsma toch naar Heerenveen kwam? Van der Velde is dikke vriendjes met de opa van Sietsma. Pure vriendjespolitiek en een vorm van corruptie, zo kun je zelfs stellen.

Dit soort voorvallen, maar met name het lekken naar de media, is zeer schadelijk voor de club. De druppel die bij mij de emmer deed overlopen was de column van Eelke Lok die deze week op de site van Omrop Fryslan verscheen. "Riemer van der Velde geeft het SC Heerenveen-schip nog een paar jaar." Pardon? Wat zeg je? Ik lees het nog een keer. Het staat er echt. De ere-voorzitter geeft onze mooie club nog een paar jaar nu het contract van zijn laatste strohalm in het bestuur niet verlengd wordt. Wie heeft er nu het beste met de club voor? Wie kan iedereen ‘weer recht in de ogen’ vertellen wat er gaande is? Van der Velde op deze manier in ieder geval niet. Ik hoop dat u meeleest.

Beste meneer Van der Velde,

Het spijt me geweldig, maar u hebt in één klap al het respect dat ik voor u had weggevaagd. Hoe haalt iemand in uw positie het in zijn hoofd om bovenstaande uitspraken in de media te laten druppelen? We zijn momenteel opzoek naar een nieuwe hoofdsponsor, weet u nog? Hoe groot moet uw ego en machtslust zijn om koste wat kost de boel te willen beïnvloeden binnen SC Heerenveen?

Met dit media-offensief hebt u uw eigen glazen ingegooid. Voor mij is het tijdperk Van der Velde nu definitief afgesloten. Hierbij vraag ik u te accepteren dat er een nieuwe generatie bij SC Heerenveen aan het roer staat. Luuc Eisenga heeft het volste vertrouwen van mij en vele mede-supporters. Hij is nog maar net begonnen maar oogt sympathiek, is betrokken en zegt de juiste dingen. Daarbij is Foppe de Haan zeer positief over Eisenga, voor mij een goede indicator wat betreft persoonlijkheden.

Alstublieft, meneer Van der Velde, accepteer dat een nieuwe generatie onze club gaat sturen en hopelijk weer succesvol zal maken. Wij weten best dat er geen Champions League voetbal meer in zit. Dat hoeft ook niet, wij willen aardig voetbal zien en een goede subtopper zijn met wellicht hier en daar een uitschieter naar boven. Daar hebben we wel een mooie nieuwe hoofdsponsor voor nodig en een bestuur dat aan de toekomst kan werken zonder om de zoveel tijd te worden neergehaald in de media.

U kunt trots terugkijken op uw tijd als voorzitter bij de club. Die tijd is echter geweest. Kom gerust wedstrijden kijken in het Abe Lenstra Stadion maar laat de bestuurskamer links liggen.

Jelmer Stellingwerf

Lees meer: