Gaat bekerduel SC Heerenveen door? ''Dan mag je geen risico nemen''

Door een vijftal besmettingen van het coronavirus bij TOP Oss kon de wedstrijd tegen Jong FC Utrecht geen doorgang vinden. Competitiemanager Jan Bluyssen van de KNVB snapt dat er verwarring ontstaat aangezien er bij AZ meer dan tien besmettingen waren en die wedstrijd wel door is gegaan. Dinsdag speelt SC Heerenveen voor de KNVB Beker tegen TOP Oss.

"In Jip-en-Janneke-taal: als je weet waar de besmetting vandaan komt – niet van spelers, stafleden en personeel – dan wordt er gevoetbald. Bij TOP Oss was de bron onduidelijk en dan mag je geen risico nemen", zo begint Bluyssen in gesprek met het NRC. "Uitstel vanwege veel mensen die in quarantaine moeten, leggen we voortaan voor aan de tuchtcommissie."

"Positieve gevallen loop je op, maar quarantaine kun je beïnvloeden. Dat is vooral een kwestie van protocollen naleven." Bij enkele clubs is gebleken dat het naleven van die protocollen niet gelukt is. "Bij Sparta en AZ was vorige week onderling voldoende afstand gehouden, waardoor de positief getesten naar huis konden zonder besmettingen te hebben veroorzaakt."

"We hanteren nu twee uitgangspunten voor uitstel van een wedstrijd: een medische uitbraak of de beschikbaarheid van minder dan twaalf spelers plus een keeper", aldus Bluyssen. Wanneer er duidelijkheid komt over het wel of niet doorgaan van SC Heerenveen - TOP Oss is nog niet bekend.

Lees meer: