Fritz Korbach op 66-jarige leeftijd overleden (Video)

Fritz Korbach is niet meer. Een van de meest kleurrijke voetbaltrainers die Nederland kende, overleed zondag op 66-jarige leeftijd aan de gevolgen van keelkanker. De medici brachten Fritz Korbach tien dagen geleden de jobstijding: hij had nog maar enkele maanden te leven. De keelkanker was niet meer te behandelen.

Korbach wilde echter niet opgeven. Hij zou het gevecht met Magere Hein aangaan, zei hij vorige week. Op de voetbalvelden zouden ze hem nog wel zien. Maar het was hopen tegen beter weten in. De paar maanden werden slechts een week. Zo kwam er gisteren een einde aan het turbulente leven van de 66-jarige Korbach.

Velen zullen hem nog gaan missen, de man met de bijzondere uitspraken. Soms ging hij te ver en schoffeerde hij mensen. Spijt had hij zelden. Nadat hij, als trainer van De Graafschap, burgemeester Fokkens van Doetinchem zwaar beledigd had en de KNVB hem wilde berispen, zei hij: „Dan moet ik de burgemeester nóg maar een keer beledigen, want ik wil op m’n grafsteen hebben staan dat ik een keer voor de gedragscodecommissie ben verschenen.”

Daarna volgde steevast de guitige lach. Het was in zijn goede tijd als trainer. Dat Korbach, die in 1968 debuteerde als assistent-trainer bij Elinkwijk, behalve grappig en recalcitrant ook een goede trainer was, werd nog wel eens vergeten. Vijf promoties, met FC Wageningen, PEC Zwolle, Volendam, FC Twente en Heerenveen, staan achter zijn naam.

En met De Graafschap eindigde hij in 1997 als achtste in de eredivisie, een prestatie die door de Doetinchemmers nooit meer is overtroffen. Korbach zat in totaal 929 competitiewedstrijden op de bank in het Nederlandse betaalde voetbal, een record. 
Zijn trainingen waren niet eens bijzonder, maar Korbach had de gave om de spelers op de juiste plek te zetten én hen enorm veel vertrouwen te geven.

'Korbach gaf me het gevoel dat ik de beste voorstopper ter wereld was', zei Erik Redeker, speler van De Graafschap, al eens. 'Mensenkennis had hij ook.' Maar desondanks zat er aan de trainer Korbach ook altijd een houdbaarheidsdatum. Na enkele jaren was het ‘Korbach-effect’ uitgewerkt. Zelf deed de in Duitsland (juli 1945, Diez an der Lahn) geboren Korbach daar ook nooit moeilijk over. Soms zinspeelde hij zelf op een vertrek. Maar zelfmedelijden kende hij niet. 'Het was m’n eigen schuld.' (BN/De Stem)

Lees meer:
0 reacties
Agenda
do
7/12
PSV
18:45
SC Heerenveen
za
16/12
SC Heerenveen
21:00
FC Volendam
za
13/01
PEC Zwolle
20:00
SC Heerenveen
vr
19/01
Excelsior
20:00
SC Heerenveen
zo
28/01
SC Heerenveen
12:15
AZ
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
4 FC Twente 14 13 30
5 Go Ahead Eagles 14 5 22
6 Sparta Rotterdam 14 1 21
7 SC Heerenveen 14 -3 19
8 Ajax 13 3 18
9 PEC Zwolle 14 -3 17
10 Excelsior 14 -3 16
Bekijk de hele stand