Foutenhattrick' voor VAR Hensgens: ''Mag bal mee naar huis nemen''

Afgelopen weekend was er veel kritiek op het optreden van scheidsrechter Martin van den Kerkhof (37) bij SC Heerenveen - Vitesse. Volgens analist Pierre van Hooijdonk viel er een 'hattrick aan fouten' te constateren, al lag dat ook grotendeels aan VAR Robin Hensgens (28).

Hensgens besloot namelijk tot drie keer toe niet in te grijpen bij een foute beslissing van Van den Kerkhof. Bij NOS Studio Voetbal werd allereerst gekeken naar de 'voorassist' van de arbiter bij de 1-1 van Vitesse. "Op zich was er nog niet zoveel aan de hand, toch?", probeert ras-Vitessenaar Theo Janssen de boel allereerst wat te sussen.

Pierre van Hooijdonk kan hem redelijk volgen. "Nee, maar uiteindelijk is het een ziekenhuisbal waardoor die van Heerenveen (Musaba, red.) denkt: ik kan die bal hebben." Janssen: "Als hij (Musaba) gewoon doorstapt en de bal pakt, dan is er niks aan de hand - en krijg je waarschijnlijk wel een scheidsrechtersbal. Maar als hij hem niet had aangeraakt, was het vrijwel zeker geen goal geworden."

De VAR greep echter niet in en keurde de goal - tot verbazing van iedereen in het Abe Lenstra Stadion - doodleuk goed. Van Hooijdonk: "Het was geen dappere strijder, want ook bij die rode kaart van Dresevic... Openda gaat daar ook naar de buitenkant, dat is dan geen honderd procent-scoringskans. Is het geen honderd procent-fout van de scheidsrechter dat dit een rode kaart is?"

Janssen is het met Van Hooijdonk eens, maar zag Van den Kerkhof nog wel vaker blunderen. "Was dit geen penalty (voor Vitesse, red.) dan?", stelt Janssen, doelend op een handsbal van Sven van Beek in het strafschopgebied.  "Die heeft niet zijn armen langs zijn lichaam. Die hangt er ook een meter naast."

Ook daar had de VAR moeten ingrijpen, beaamt Van Hooijdonk. "De VAR mag de bal mee naar huis nemen, een hattrick aan fouten", schampert de oud-spits van onder meer Feyenoord, Vitesse en Benfica tot besluit. 

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
1/04
AZ
16:30
SC Heerenveen
za
8/04
SC Heerenveen
21:00
FC Volendam
za
15/04
Sparta Rotterdam
21:00
SC Heerenveen
za
22/04
SC Heerenveen
18:45
FC Emmen
za
6/05
NEC
20:00
SC Heerenveen
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
6 Sparta Rotterdam 26 14 46
7 FC Utrecht 26 1 38
8 NEC 26 9 34
9 SC Heerenveen 26 -5 34
10 RKC Waalwijk 25 0 32
11 Go Ahead Eagles 25 -8 29
12 Fortuna Sittard 26 -14 29
Bekijk de hele stand