Foppe de Haan spreekt zich uit: "Nu gaat het om de volgende stap"

Foppe de Haan met de OranjeLeeuwinnen
Foppe de Haan met de OranjeLeeuwinnen Foto: © Orange Pictures

De OranjeLeeuwinnen behoren nog altijd tot één van de beste landenteams in de wereld. Nog veel spelers van het Nederlands elftal die in 2017 Europees kampioen worden, zitten bij de selectie. Maar er komt een tijd dat de ervaren kern afzwaait. Voormalig voetbaltrainer Foppe de Haan is niet bang voor de toekomst en ziet een positieve ontwikkeling.

De oud-coach gebruikt zijn SC Heerenveen als voorbeeld, waar de jarenlang werd gedacht dat vrouwenvoetbal alleen maar geld kost. "Nog niet zo lang geleden was er altijd geld te kort", zegt De Haan tegen de Leeuwarder Courant. "Moesten er acties worden gehouden om de salarissen van de vrouwen te betalen. De voorbije jaren is de organisatie stabieler geworden en zijn de faciliteiten verbeterd."

Andries Jonker, bondscoach van de OranjeLeeuwinnen, is te gast bij Foppe de Haan en haakt in op het gesprek: "Ik heb alle clubs bezocht. Er is een vrij groot verschil in middelen tussen de topclubs, FC Twente en Fortuna Sittard enerzijds en de rest."

Jonker vervolgt: "Het voordeel? Clubs als Heerenveen, Excelsior en PEC Zwolle geven gas in de opleidingen. Met als gevolg dat het gemiddelde niveau stijgt." De Haan: "Nu gaat het om de volgende stap, met een beter acquisitiebeleid van clubs. En met meer en betere contracten."

Jonker sluit af: "Vanuit de UEFA worden steeds meer eisen gesteld. Clubs moeten investeren in vrouwenvoetbal, als ze willen meedoen aan Europees voetbal. Het kost veel tijd en geld, maar het gaat de goede kant op."

"Ook omdat speelsters zoals Sherida Spitse zich durven uit te spreken voor eerlijker beloningen en Foppe, die bij Heerenveen aan het vrouwenvoetbal trekt. De sport heeft deze mensen nodig", aldus Andries Jonker.

Lees meer:
0 reacties