Foppe de Haan: "Riemer en ik zagen een doelpuntenmaker in hem"

Foppe de Haan
Foppe de Haan Foto: © Pro Shots

Ruud van Nistelrooij is vanaf volgend seizoen de hoofdtrainer van PSV. Zelf heeft Van Nistelrooij voordat hij het trainersvak inrolde advies ingewonnen bij zijn eigen oud-trainer bij SC Heerenveen, Foppe de Haan.

"Riemer van der Velde en ik zagen een doelpuntenmaker in Ruud en zijn met hem in gesprek gegaan", herinnert de Haan bij de NOS. "Dat escaleerde behoorlijk. Toen heb ik de keus aan hem gelaten. Het was tenslotte zijn carrière. De dag erna kwam hij op de club naar me toe en zei: 'Trainer, ik ben vanaf nu spits. Maar dan moet je me wel helpen'. Typerend voor Ruud."

Van Nistelrooij wordt, na zijn spelerscarrière, trainer. Hij wint advies is bij de inmiddels 78 jarige De Haan. Het gesprek duurt uiteindelijk om en nabij een uur. "Ik hoefde hem helemaal niet te overtuigen. Hij had eigenlijk de antwoorden zelf al. Hij wilde coach worden. Het was alleen nog een kwestie van zijn pad kiezen", vertelt De Haan.

De maatschappelijke betrokkenheid van de gewezen aanvaller waardeert De Haan. Van Nistelrooij startte zijn eigen foundation en was ambassadeur voor SOS Kinderdorpen. "Hij vond zelf dat hij veel te danken had aan deze wereld en wilde wat terugdoen. Er zijn niet veel voetballers die dat doen. Zeker niet op deze manier. Ruud is gewoon een hartstikkene prima kerel."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za 13 aug. 2022, 21:00
Eredivisie
Feyenoord -
-
SC Heerenveen -
za 20 aug. 2022, 16:30
Eredivisie
Vitesse -
-
SC Heerenveen -
za 27 aug. 2022, 21:00
Eredivisie
SC Heerenveen -
-
Fortuna Sittard -
zo 4 sep. 2022, 14:30
Eredivisie
SC Heerenveen -
-
NEC -
za 10 sep. 2022, 18:45
Eredivisie
Ajax -
-
SC Heerenveen -
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
9 FC Volendam 1 0 1
10 RKC Waalwijk 1 0 1
11 SC Heerenveen 1 0 1
12 Sparta Rotterdam 1 0 1
13 Fortuna Sittard 1 -1 0
Bekijk de hele stand