"Foppe de Haan is absoluut een innovator in de voetballerij geweest"

Foppe de Haan met de OranjeLeeuwinnen
Foppe de Haan met de OranjeLeeuwinnen Foto: © Orange Pictures

Foppe de Haan is deze week tachtig jaar geworden. De succesvolle oud-trainer van SC Heerenveen had bewondering voor spelers met beperkte kwaliteiten, die, op basis van inzet, toch nog een eind komen. Gertjan Verbeek is zo'n voorbeeld. De Haan was zijn docent op het CIOS, daarna zijn coach bij Heerenveen en tot slot zijn collega in de staf van de Friese club.

Verbeek noemt De Haan 'een vernieuwer'. "Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik in de jaren zeventig ben opgegroeid", begint Verbeek bij Voetbal International. "Rinus Michels had het trainersvak geëvolueerd."

"Erna werden nieuwe stappen gezet", vervolgt Verbeek. "Samen met Hans Westerhof vertaalde Foppe op het CIOS de conditie naar voetbaltraining. Daar heb ik veel aan gehad. Foppe de Haan is in mijn ogen absoluut een innovator in de voetballerij geweest."

Verbeek maakte bij SC Heerenveen nog het opportunistische voetbal mee onder Henk van Brussel, ook wel bekend als de Brusselse kermis. "In de eerste week van de voorbereiding, waren we alleen maar aan het lopen."

"De meeste trainers deden wat ze zelf als speler hadden geleerd", gaat Verbeek verder. "Na Van Brussel kwam Foppe de Haan. Hij deed het anders. Iets nieuws. De eerste paar jaar heeft hij behoorlijk wat tegenwind gehad."

SC Heerenveen presteerde namelijk slecht, het publiek morde en De Haan kreeg volop kritiek in de media. Verbeek: "Door de media werd hij in de CIOS-hoek gezet. De hoek van de theoretici. Had hij moeite mee. Maar hij bleef heilig geloven in zijn methode. Foppe trok zijn eigen plan. Uiteindelijk leidde die aanpak tot de Champions League", aldus Verbeek.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
do
25/04
SC Heerenveen
18:45
PSV
vr
3/05
Almere City
20:00
SC Heerenveen
zo
12/05
SC Heerenveen
14:30
Vitesse
zo
19/05
Sparta Rotterdam
14:30
SC Heerenveen
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
7 FC Utrecht 30 2 45
8 Go Ahead Eagles 30 5 42
9 Sparta Rotterdam 30 2 40
10 SC Heerenveen 30 -6 36
11 Fortuna Sittard 30 -18 35
12 Almere City 30 -18 33
13 PEC Zwolle 30 -18 32
Bekijk de hele stand