Ferry de Haan: ''Spelen met buitenspelers is wel het uitgangspunt''

Als het aan Ferry de Haan ligt, gaat SC Heerenveen het komende seizoen weer 'ouderwets' met vleugelspelers spelen. Maar dan moeten wel de juiste spelers voorhanden zijn of beschikbaar komen, benadrukt de nieuwe technisch manager.

"We willen naar aanvallend en dynamisch voetbal toegroeien. Het belangrijkste is dat er spelers bij moeten die ook de fysieke voorwaarden hebben", legt De Haan uit bij Radio Camataru, de podcast van FeanOnline. "Of je dan vanuit 4-3-3, 5-3-2 of 4-4-2 gaat spelen vind ik eerlijk gezegd niet zo belangrijk. Het gaat meer om de uitvoering van het systeem."

"Natuurlijk denk ik dat in Nederland - en met name bij Heerenveen- 4-3-3 voor de hand zal liggen, maar dan moet je wel de buitenspelers hebben - en misschien wel meerdere - die ons daarbij kunnen gaan helpen. Wat ik van afgelopen seizoen heb meegekregen was dat niet altijd het geval en vond ik het niet heel onlogisch dat Johnny aan het eind van het seizoen naar een ander systeem greep."

De Haan's voorkeur gaat evenwel uit naar het spelen met vleugelaanvallers. "Ja, mits de kwaliteit haalbaar is om dat te gaan spelen. Ik denk wel dat dat altijd het uitgangspunt moet zijn, maar of dat realistisch is? Noem maar eens tien echte vleugelspelers, dat is lastig. Daar moeten we wel heel goed naar gaan zoeken en je moet ook een uitgangspunt hebben."

Lees meer: