Ferry de Haan: "Een driehoek waar menig club jaloers naar kijkt"

Ferry de Haan is druk aan het overleggen via de telefoon
Ferry de Haan is druk aan het overleggen via de telefoon Foto: © Pro Shots

Het sentiment in het Abe Lenstra Stadion is compleet anders dan een jaar geleden. Het is rustig rond de club en Van Wonderen heeft een stabiel elftal geformeerd dat een eindklassering in het linkerrijtje moet kunnen bewerkstelligen. Dat is al jaren niet gebeurd. Ervaring en kwaliteit zijn de sleutelwoorden.

"Ervaring is heel belangrijk", legt technisch manager Ferry de Haan als hij de kwestie krijgt voorgelegd. De technisch manager zegt dat het neerzetten van een ervaren kern een bewuste keuze is geweest. "We wilden namelijk absoluut stabieler gaan presteren. Als je dat wil heb je jongens nodig die niet snel in paniek raken, hun kop niet laten hangen als het even tegenzit. We zijn pas halverwege het seizoen, maar in die opzet lijken we geslaagd."

Vooral in het centrum van de defensie wil De Haan ervaring en kwaliteit hebben. "De driehoek van keeper en centrale verdedigers moet betrouwbaar zijn, want dat geeft houvast aan het hele elftal", legt De Haan uit in Voetbal International. "Het is inderdaad niet goedkoop, maar daar staat tegenover dat je achterin een driehoek kunt creëren waar menig club in de Eredivisie – waar wij ons mee kunnen vergelijken – met een jaloerse blik naar kijkt."

De keuze voor kwaliteit heeft ook geleid tot een smallere selectie. "Vorig seizoen eindigden we met een selectie van 28 spelers, waarbij je van een aantal wist dat ze never nooit een minuut in ons eerste elftal zouden gaan spelen", kijkt de technisch manager terug. "Dat voelden die spelers zelf natuurlijk ook aan, ze raakten ongemotiveerd, simpelweg omdat voor hen perspectief ontbrak. Hoe vaak heb je de 22ste man in je selectie nou echt nodig? We hebben besloten met een compacte selectie te gaan werken. Het heeft twee voordelen: voor iedereen is perspectief en je kunt echt op kwaliteit inzetten."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
1/04
AZ
16:30
SC Heerenveen
za
8/04
SC Heerenveen
21:00
FC Volendam
za
15/04
Sparta Rotterdam
21:00
SC Heerenveen
za
22/04
SC Heerenveen
18:45
FC Emmen
za
6/05
NEC
20:00
SC Heerenveen
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
6 Sparta Rotterdam 26 14 46
7 FC Utrecht 26 1 38
8 NEC 26 9 34
9 SC Heerenveen 26 -5 34
10 RKC Waalwijk 25 0 32
11 Go Ahead Eagles 25 -8 29
12 Fortuna Sittard 26 -14 29
Bekijk de hele stand