Feansters over de grens: Georgios Samaras

FeanOnline belicht in de rubriek Feansters over de grens oud Heerenveen-spelers, die mooi weer proberen te maken bij hun club of juist in de vergetelheid zijn geraakt. Naast het belichten van een speler die ooit het pompeblêden-tenue heeft gedragen, bekijken we ook welke ex-Heerenveners afgelopen weekend opvielen buiten de Nederlandse grenzen.

In deze week is Georgios Samaras aan de beurt. De Griek maakte vier seizoenen deel uit van de selectie van SC Heerenveen en scoorde daarin 25 doelpunten. Op zestien-jarige leeftijd vertrok de lange aanvaller al naar Friesland, hij tekende een contract voor twee jaar met een optie op nog één jaar. Samaras werd echter bij toeval door de Friese eredivisionist ontdekt.

De voetbalgeschiedenis van de aanvaller begint in Kreta, waar hij zomaar een wedstrijdje speelde. De vader van Samaras trainde even verderop OFI, de club waar de Nederlander Gene Gerards maar liefst zestien jaar werkzaam was. Met de voetbalgenen van zijn pa in de benen viel Samaras op bij een vakantievierende restauranthouder uit Emmen.

Deze man verwonderde zich over de techniek en de fysieke kracht van de jonge speler. Hij besloot daartoe een kennis van hem te tippen, Jan de Jonge. De Emmenaar die later hoofdtrainer van SC Heerenveen zou worden, was destijds assistent-coach onder Foppe de Haan. De Jonge maakte gebruik van de tip en liet Samaras één week op proef komen.

De toerist bleek gelijk te hebben, Samaras wist de mensen in Heerenveen tijdens zijn trainingstage te overtuigen en kreeg een contract aangeboden. De Griek viel in Friesland gelijk op door zijn lengte. De toen nog 16-jarige speler was 1.95 meter lang. 'Daar blijft het wel bij hoor,' beloofde hij in de Leeuwarder Courant. 'Ik ben nu de langste speler hier,' zo viel hem op.

'Mijn vader speelde twaalf jaar voor OFI, drie jaar voor Panathinaikos en ook voor het nationale elftal. Hij was goed, maar ik wil beter worden,' zo legde hij uit. 'Daarom wilde ik weg uit Griekenland. Tactisch en technisch is het hier een stuk beter. Mijn vader wilde ook niet dat ik op Kreta bleef. Om te slagen moet je je kans pakken bij Heerenveen, zei hij,' aldus Samaras.

De vader van het talent was zelfs zo overtuigd van de kwaliteiten van zijn zoon dat hij zijn vrouw en het één jaar jongere zusje van Samaras meestuurde naar Nederland. 'Dan hebben we steun aan elkaar,' vervolgde Samaras. 'Ik voetbal en studeer, mijn moeder winkelt en kookt.' Zijn vader bleef achter in het zuiden van Europa. 'Ik mis hem en bel daarom elke dag,' zei de jongeling.

Een jaar later kwam vader Samaras toch naar Heerenveen toe, en wel met functie bij de plaatselijke voetbalclub. Hij tekende een contract voor een rol als trainer, ondanks aanbiedingen van enkele andere Griekse ploegen. Foppe de Haan, destijds hoofdtrainer, vertelde dat hij nog moet zien wat ze aan hem hebben. 'Maar een man met zoveel ervaring kun je altijd gebruiken,' wist hij.

De investeringen in Samaras jr. bleken succesvol. Hij mocht op 17-jarige leeftijd al debuteren in het eerste elftal. Foppe de Haan beloonde hem voor zijn goede spel bij de A-junioren (hij was topscorer van de competitie) door hem een klein kwartier speeltijd te geven tegen Excelsior. 'Ik leef in een droom,' vertelde Samaras toen.

'Het was fantastisch om voor het eerst te spelen voor zoveel mensen,' glunderde hij. 'Mijn hele familie zat op de tribune.' Zijn carrière werd echter alleen maar mooier, sindsdien verliep zijn loopbaan in een stroomversnelling. Hij verkreeg al redelijk snel een basisplaats en veroverde de harten van de fans door zijn spel. Dit werd wel wat anders begin 2006, toen de Griek aanstuurde op een vertrek.

Het spel van Samaras was namelijk ook in het buitenland niet onopgemerkt gebleven, Manchester City toonde serieuze interesse in de spits. De Engelse subtopper bracht zelfs een bod van maar liefst 10 miljoen euro uit op de Griek, Heerenveen wuifde de aanbieding echter weg. Daartoe besloot Samaras een arbitragezaak aan te spannen.

De uitspraak van de arbitragecommissie was echter negatief voor Samaras, daarom had hij samen met zijn zaakwaarnemer een nieuw voorstel op tafel bij Heerenveen gelegd. Samaras zou onder meer afstand doen van het aandeel van 20% die hij zou krijgen bij een eventuele nieuwe transfer. Uiteindelijk werd de Griek toch verkocht, Man. City had er een slordige 7,5 miljoen voor over.

De acties van Samaras werden niet bepaald gewaardeerd door de supporters. Zij noemden hem 'Samarasociaal', 'Griekse verrader' en '$amara$'. Bij zijn afscheid was er zowel boegeroep als gejuich. Er was zelfs een Griekse vlag in het stadion opgehangen. Bovendien was er spandoek met daarop: 'Samaras uitgeleerd, wat heb jij dan gepresteerd?'

Samaras zelf was niet blij met de uitlatingen van de supporters na de aangespannen arbitragezaak. 'Zoiets past niet bij mij,' verklaarde hij in de Leeuwarder Courant. 'Ik heb veel te danken aan Heerenveen in de jaren dat ik hier ben en ik vind het niet leuk om ruzie te maken met mijn club. Gelukkig heeft de voorzitter gezegd dat er over en weer veel respect voor elkaar is.'

De vertrokken Heerenveenspeler kreeg in Engeland wel meteen een basisplaats. In de 14 wedstrijden die hij in dat seizoen nog kon spelen wist hij vier maal het net te raken. Ook het jaar daarop kreeg de Griek het vertrouwen van de Engelse ploeg. Hij speelde vrijwel alles, maar scoorde slechts vier keer. In zijn derde jaar kwam er een nieuwe trainer en onder hem werd hij steeds gepasseerd.

De Griek werd daardoor verhuurd aan Celtic. Daar wist hij wel potten te breken. In de zestien resterende wedstrijd kwam hij vijf maal tot scoren. In Schotland waren ze overtuigd zijn kunnen en hij kreeg een contract aangeboden. Hij loste zijn belofte in door in het seizoen 2008/2009, zijn 2e bij Celtic, 15 doelpunten te scoren.

In het huidige seizoen is hij al helemaal op dreef. De spits heeft er na elf wedstrijd al tien in liggen en loopt bijna één op één. Hij is tegenwoordig een 'grote meneer' in Schotland. Samaras is zelfs al verkozen tot speler van de maand in de Schotse competitie. Met zijn team Celtic gaat het wat minder, levenslange concurrent Glasgow Rangers lijkt kampioen te worden.

Elyounoussi en Ingelsten trefzeker
Op de andere Europese velden scoorde Tarik Elyounoussi zijn eerste doelpunt voor Lillestørm. Zijn ploeg won met 6-0 afgetekend van degradatiekandidaat Honefoss BK. Elyounoussi scoorde het vijfde doelpunt tegen Honefoss. Patrik Ingelsten was met Viking FK minder succesvol. De spits scoorde wel, maar verloor desondanks met 2-1 van Stromsgodset IF (de club van André Hanssen).

Rob Friend stond afgelopen weekend weer eens in de basis bij Borussia Mönchengladbach. De Canadees stond lange tijd naast het elftal, maar mocht aan de aftrap beginnen. Gladbach won met 1-0 van Hamburger SV. Het doelpunt van de thuisploeg werd gemaakt door de Nederlander Roel Brouwers. Michael Bradley stond door een blessure niet aan de aftrap.

Lees meer:
Agenda
zo
22/09
SC Heerenveen
12:15
FC Groningen
vr
27/09
Heracles Almelo
20:00
SC Heerenveen
zo
6/10
SC Heerenveen
14:30
PEC Zwolle
za
19/10
NEC
20:00
SC Heerenveen
za
26/10
SC Heerenveen
21:00
Sparta Rotterdam
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
11 NAC Breda 5 -6 6
12 FC Twente 4 0 5
13 PEC Zwolle 5 -3 4
14 SC Heerenveen 4 -5 4
15 Ajax 2 0 3
16 Heracles Almelo 5 -5 3
17 Almere City 5 -10 2
Bekijk de hele stand