Feansters over de grens: Antonio Correia

FeanOnline belicht in de rubriek Feansters over de grens oud Heerenveen-spelers, die mooi weer proberen te maken bij hun club of juist in de vergetelheid zijn geraakt. Naast het belichten van een speler die ooit het pompeblêden-tenue heeft gedragen, bekijken we ook welke ex-Heerenveners afgelopen weekend opvielen buiten de Nederlandse grenzen.

Na Rob Friend een speler van een ander kaliber. Antonio Francisco 'Kito' Correia. Een speler met misschien wel meer talent dan Friend, maar door verschillende tegenslagen in en buiten het veld, speelt de Angolees op dit moment niet bij een Europese (sub)topper. De aanvaller stond tussen 1999 en 2004 onder contract bij SC Heerenveen.

Correia kwam in 1999 met zijn twee jaar jongere zusje als Angolese vluchteling naar Nederland. De aanvaller, die in Zwolle in een asielzoekerscentrum werd opgevangen, werd al snel lid van amateurvereniging Be Quick ’28. Op de Overijsselse amateurvelden blonk hij wekelijks uit. Heerenveen haalde hem naar Friesland, waar hij ruim een half jaar later na zijn komst in Nederland bij de A-junioren van SC Heerenveen speelde.

Op 26 april 2003 maakte Correia zijn debuut voor Heerenveen. 'Deze knaap wordt een grote', sprak tv-analist Willem van Hanegem destijds zonder twijfel. Ook Foppe de Haan was enthousiast. 'Hij heeft een geweldige techniek en een unieke passeerbeweging.' Een prachtige carrière lag in het verschiet voor de aanvaller, die kort na zijn debuut ook kampioen werd met het tweede elftal van Heerenveen.

Na een flitsend debuut werd het een tijdje stil rond Correia. Vanwege ziekte en diverse blessures twijfelde Heerenveen zelfs of het contract van de jonge Angolees wel verlengd moest worden, maar uiteindelijk kwam de club met de begeleiders van Correia een tweejarig contract overeen. 'Geduld hebben', was de mening van Leen van der Lee, vertrouwensman van Correia in 2004.

Het verleden speelde Correia echter parten. Zijn ouders werden in Angola vermoord en mede door die ervaringen wantrouwde hij volgens De Haan veel mensen. Ook de verleidingen in Nederland waren te groot voor Correia. Hij gaf meer geld uit dan dat hij bij Heerenveen verdiende en er was onzekerheid over zijn verblijfsvergunning.

Na het seizoen 2003/04 kwam Kito in aanraking met louche zaakwaarnemers en was hij voor Heerenveen zes weken spoorloos. Hij zou in de zomer van 2004 voor een vakantie naar Portugal, om daar enkele EK-duels bij te wonen. Correia zag geen duel. Volgens één van zijn zaakwaarnemers had Benfica belangstelling. 'Ze beloofden me gouden bergen', zei Correia begin 2008 in een interview met de Leeuwarder Courant. 'Ik had de Italiaanse en Engelse clubs voor het uitkiezen, zeiden ze.'

Heerenveen was Correia beu en hij moest vertrekken. Correia verdiende een contract bij FC Emmen, maar ook die kans verknalde hij. Daarna verdween hij uit beeld. Correia beseft dat hij domme dingen heeft gedaan. 'Als ik niet zo dom was geweest had ik bijvoorbeeld op de Africa Cup gespeeld. Ik ben goed genoeg voor het nationale elftal, maar helaas speel ik niet meer in Europa', aldus de Angolees in 2008. Er kwam nog wel een Europese club.

Job Dragtsma haalde Correia begin 2008 naar het Finse Inter Turku. 'Ik kende hem nog van mijn periode in Nederland en wilde hem wel een tweede kans geven nadat het in Nederland was misgegaan', vertelt Turku-coach Dragtsma aan FeanOnline. De coach haalde ook oud Heerenveen-speler Jos Hooiveld naar FC Inter Turku en met Hooiveld werd de Finse club kampioen. Hooiveld (inmiddels uitkomend voor Celtic) vertrok na twee succesvolle seizoenen bij Turku naar het Zweedse AIK Fotboll.

In tegenstelling tot Hooiveld speelde Correia door een blessure en door persoonlijke problemen slechts een handvol duels voor Turku. 'Hij is in het eerste seizoen geblesseerd geraakt en heeft toen een operatie aan de enkel ondergaan in Turku', zegt Dragtsma, die naast het kampioenschap met Turku tweemaal de Finse beker als coach op zijn naam schreef.

Na de operatie, die werd gedaan door dezelfde dokter die David Beckham onlangs opereerde, heeft Correia drie maanden gerevalideerd. Dragtsma: 'In februari, bij ons de voorbereidingsperiode, begon hij fit te raken. Op dat moment bereikte ons het bericht dat zijn broer was doodgeschoten in Angola. Hij is toen teruggegaan met vrouw en kind en is na drie weken hier weer teruggekeerd. Vanaf dat moment ging het moeizamer met hem. Hij heeft hier psychische hulp gehad en ook zijn vrouw kon hier moeilijk wennen.'

FC Inter Turku besloot vorig jaar het contract van de aanvaller te ontbinden. Correia keerde terug naar Angola om daar de boel op de rit te krijgen. Dragtsma had in januari nog telefonisch contact met Correia. 'Hij heeft mij in januari nog gebeld omdat hij weer wilde gaan spelen daar. Wij hebben hem echter niet vrijgegeven. Als hij daar nu speelt dan is het clandestien omdat wij met hem daar afspraken over gemaakt hadden.'

Net als veel andere coaches en voetbalmensen is Dragtsma er van overtuigd dat Correia genoeg potentie heeft. 'Hij heeft het hier niet kunnen laten zien door een blessure en psychische problemen. Ik had altijd een goed contact met hem. Een gevoelige jongen waarbij je de snaar moest raken', aldus de voormalig oefenmeester van FC Volendam, AZ en Fenerbahce (jeugdtrainer). Of Correia op dit moment nog voetbalt en voor welke club hij uitkomt is bij ons onbekend.

Speciale goal van Ingelsten
FeanOnline ging wederom de Europese velden af om te bekijken of er nog ex-Heerenveners opvielen, dat bleek weer zo het geval. Te beginnen in Schotland. In Glasgow om precies te zijn, daar waar zelfs twee voormalig Heerenveen spelers hun brood verdienen. Het gaat hier om Jos Hooiveld en Georgios Samaras, die onder contract staan bij Celtic. Hooiveld was net terug na een blessure, maar mocht tegen St. Johnstone nog geen speelminuten maken.

Voor Samaras leek in eerste instantie hetzelfde te gelden, maar de Griek die vier seizoenen in Heerenveen speelde, mocht een kwartier voor tijd invallen. Dit deed hij succesvol. Hij liet namelijk in de 87e minuut het net bollen en bepaalde daarmee de eindstand op 3-0. Petter Hansson, lange tijd een vaste kracht bij SC Heerenveen, wist ook een doelpunt te maken. De aanvoerder van Stade Rennes maakte in de met 4-1 gewonnen wedstrijd tegen Toulouse de eerste treffer.

Ook in Noorwegen was er afgelopen weekend 'Fries' succes. Patrik Ingelsten maakte voor Viking FK zijn debuut in eigen stadion en deed dat voortreffelijk. De spits had al na acht minuten de bal in de goal van rivaal Brann Bergen liggen, het bleek een begin van een 4-0 overwinning. Zijn doelpunt had een speciaal tintje, enkele dagen voor de wedstrijd was de Zweed namelijk vader geworden. 'Het is een schitterend gevoel om vader te zijn geworden en om mijn eerste doelpunt te scoren,' vertelde Ingelsten tegen VG Nett.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
vr 5 aug. 2022, 20:00
Eredivisie
SC Heerenveen -
-
Sparta Rotterdam -
za 13 aug. 2022, 21:00
Eredivisie
Feyenoord -
-
SC Heerenveen -
za 20 aug. 2022, 16:30
Eredivisie
Vitesse -
-
SC Heerenveen -
za 27 aug. 2022, 21:00
Eredivisie
SC Heerenveen -
-
Fortuna Sittard -
zo 4 sep. 2022, 14:30
Eredivisie
SC Heerenveen -
-
NEC -
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
14 RKC Waalwijk 0 0 0
15 SC Cambuur 0 0 0
16 SC Heerenveen 0 0 0
17 Sparta Rotterdam 0 0 0
18 Vitesse 0 0 0
Bekijk de hele stand