Extra dimensie' voor Borges: ''Het ijs is voor mij gebroken''

Tristan Borges speelt alweer bijna twee jaar voor Sc Heerenveen. Dit seizoen maakte hij officieel de overstap naar het beloftenteam, waarbij hij in de voorbereiding al even aan het echte werk kon ruiken. De achttienjarige Canadees trainde mee met de A-selectie en mocht zelfs al opdraven in de eerste twee oefenduels tegen de regioselectie van Súdwest Fryslân en Buitenpost.

De middenvelder was in de beide duels trefzeker voor de Friezen. "Dat was fantastisch. Mijn eerste wedstrijd voor het eerste elftal en dan meteen scoren. Dat gaf een extra dimensie aan mijn eerste optreden in de hoofdmacht en daarmee is voor mij het ijs gebroken”, vertelt Borges in gesprek met het Friesch Dagblad.

Borges groeide op in Noord-Amerika, waar American Football zeer populair is. Echter werd hij meteen verliefd op 'soccer'. "Er was bij ons thuis niemand, behalve ik dan, die iets met voetbal had", geeft hij aan. "Mijn vader en oudste broer hebben in hun jeugd aan American Football gedaan en ze waren allebei quarterback. Ik heb nooit wat met die sport gehad en daarin werd ik thuis ook vrijgelaten."

Het talent tekende in 2015 een contract bij SC Heerenveen, maar gemakkelijk had hij het niet. "Het is een grote stap en dan bedoel ik niet alleen op het gebied van het voetbal. Ook op het menselijke vlak was het niet gemakkelijk. Het is een grote overgang van Noord-Amerika naar Europa.” Hij woont de eerste vijf maanden in een gastgezin en blijft achter in zijn ontwikkeling. "Het waren fantastische mensen en ze hebben me overal geholpen waar ze konden", besluit hij.

Lees meer: