Ex-Heerenveners op zijspoor: is het tijd voor een terugkeer?

Albert Gudmundsson en Dennis Johnsen speelden nooit samen en ook nog nooit tegen elkaar maar de twee aanvallers hebben flink wat gemeen. Het meest in het oog springende is dat beiden toptalenten waren in de jeugd van SC Heerenveen maar al voor hun debuut vertrokken.

Voor Albert Gudmundsson (21) is dat inmiddels alweer drie jaar geleden, toen PSV circa 700.000 euro voor hem neerlegde. De toen 18-jarige IJslander was net aangesloten bij de selectie van trainer Dwight Lodeweges maar wachtte zijn kans niet af toen PSV zich meldde. Tot nu toe speelde Gudmundsson (vooral als rechtsbuiten) echter vooral bij Jong PSV en maakte hij slechts negen (!) keer zijn opwachting in het eerste elftal.

De Brabanders willen zijn in 2019 aflopende contract desondanks graag verlengen (en bijvoorbeeld net als Sam Lammers verhuren aan een subtopper), maar wachtten volgens het Brabants Dagblad nog op een antwoord van de speler zelf. Een definitief vertrek behoort ook tot de mogelijkheden. Zo zou onder meer Sparta Praag concrete belangstelling hebben voor de WK-ganger, die meer dan één miljoen euro moet kosten.

SC Heerenveen heeft overigens een aanzienlijk doorverkooppercentage (circa 15-20 procent) bedongen bij de transfer in 2015. Als Gudmundsson zijn contract verlengd en wordt verhuurd, is de kans groot dat zijn transferwaarde de komende jaren verder stijgt. Heerenveen profiteert dan indirect mee bij een verkoop.

Dan Dennis Johnsen (20). De Noor maakte een jaar geleden op 19-jarige leeftijd de overstap naar Ajax nadat hij veelbelovende dingen liet zien in de voorbereiding. De Amsterdammers legden maar liefst een bedrag van 2,4 miljoen euro neer voor Johnsen, die op dat moment nog een eenjarig contract had en zijn debuut nog moest maken.

Ondanks het vertrouwen dat Ajax daarmee toonde, kwam Johnsen het afgelopen seizoen amper voor in de plannen van trainer Erik ten Hag. Een maand geleden behoorde hij bovendien niet eens tot de (uitgedunde) selectie dat op trainingskamp ging naar Oostenrijk. Toch denkt Johnsen nog niet aan een vertrek, zo laat hij weten in een gesprek met Football Oranje.

"Op dit moment ben ik alleen bezig met Ajax en om in het eerste te komen. Niet met een eventuele verhuurbeurt", reageert Johnsen, die het afgelopen seizoen zijn minuten maakte bij Jong Ajax (zeven goals en acht assists in 27 duels) in de Jupiler League. "Stap voor stap wil ik mezelf in het eerste team spelen", aldus de Noorse jeugdinternational.

Net als bij Gudmundsson profiteert Heerenveen het meeste als hij (via een verhuurperiode) elders aan spelen toekomt op een hoger niveau. De Friezen hebben bij een toekomstige transfer in elk geval recht op een opleidingsvergoeding en zeer waarschijnlijk ook een (klein) aandeel in toekomstige transfersom.

Is een terugkeer mogelijk?
Hoewel SC Heerenveen momenteel aan haar salarisplafond zit, is de kans groot dat de club zich deze zomer nog wil gaan versterken met twee vleugelspelers. De weggevallen plek van Martin Ødegaard is nog niet ingevuld en Arber Zeneli heeft zich openlijk uitgesproken over zijn wens om een transfer te maken. Zowel Gudmundsson als Johnsen valt normaal gesproken onder het type spelers dat de club zoekt: jong, talentvol en met het juiste karakter.

Ondertussen moet ook de vraag gesteld worden of beide spelers überhaupt willen terugkeren naar SC Heerenveen. Voor beiden zou het een vorm van gezichtsverlies zijn, al lijkt de kans op een terugkeer van Gudmundsson nog het grootst. Heerenveen heeft het budget om 1,5 miljoen euro neer te leggen voor de IJslander - al zal daarvoor eerst een speler (lees: middenvelder of vleugelspeler) moeten vertrekken.

Voor Johnsen is een vertrek minder logisch. Met een contract tot 2021 zit hij nog wel even 'vast' in Amsterdam en zal hij eerder verhuurd dan verkocht worden. Aangezien Heerenveen niet nog meer spelers voor Ajax wil opleiden, is de kans heel klein dat beide partijen opnieuw zaken gaan doen. Voor Johnsen is het te hopen dat hij elders meer vertrouwen krijgt.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
25/02
FC Volendam
20:00
SC Heerenveen
zo
3/03
SC Heerenveen
14:30
PEC Zwolle
zo
10/03
NEC
16:45
SC Heerenveen
zo
17/03
SC Heerenveen
14:30
Feyenoord
za
30/03
RKC Waalwijk
20:00
SC Heerenveen
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
9 FC Utrecht 22 -2 29
10 PEC Zwolle 22 -3 27
11 Almere City 22 -15 27
12 SC Heerenveen 22 -10 25
13 Fortuna Sittard 22 -17 24
14 Heracles Almelo 22 -23 22
15 Excelsior 22 -10 21
Bekijk de hele stand