Elftal van de Eeuw SC Heerenveen: ''Bijl krijgt sowieso een plek''

Met het honderdjarige jubileum van SC Heerenveen in aantocht (20 juli 2020) komen ook de lijstjes met beste elftallen aller tijden steeds vaker voorbij. In het Friesch Dagblad begint journalist Edward Jorna zijn eigen versie, waarin uiteraard één man niet mag ontbreken.
 
"Dat Abe Lenstra, algemeen beschouwd als de beste Friese voetballer ooit, in het elftal is opgenomen is evident. Daarmee is het spelsysteem ook direct duidelijk: mét stopperspil. Abe staat er immers op dat hij als linksbinnen wordt opgesteld en ik zou wel gek zijn om het conflict op te zoeken met de grote sterspeler", begint Jorna in het ochtendblad.

"Voordat je weet heb je de poppen aan het dansen en is 'hurdkop' Abe op zondagmiddag aan het aaisykjen in de landerijen bij Stobbegat in plaats van dat hij schittert in het Friese Haagje. Wie in het elftal sowieso ook een plek krijgt is Pieter Bijl. Waarom? Deze sierlijke middenvelder, boerenzoon uit Espel, is mijn persoonlijke favoriet. Hele schoolagenda's en schriften schreef ik vol met zijn naam."

"Met linksbinnen Abe Lenstra en Pieter Bijl gaan we verder bouwen en moeten we een beetje haast maken. Dan helpt het dus niet dat ik twijfel wie er op de 'kool' moet staan. Eerlijk gezegd kan ik me geen enkele excellente keeper voor de geest halen. Daarom kies ik - op basis van één redding - voor Johan Tukker. De redding van de eeuw. Tegen Emmen. Onhoudbaar. Maar niet voor Tukker", aldus Jorna.

De in Wijtgaard opgegroeide Jorna stelt dat de rest van zijn opstelling voor zichzelf spreekt: Johan Tukker; Petter Hansson, Henk Zoetendal, Tieme Klompe; Pieter Bijl, Eddy Bosman; Hennie Jonkman, Jon Dahl Tomasson, Ruud van Nistelrooy, Abe Lenstra, Germ Hofma.

"Het hoeft geen betoog dat dit mijn werkelijkheid is. En omdat de mens per definitie feilbaar is, hoor ik graag (sport@frieschdagblad.nl) waar ik volgens u zoal de mist ben ingegaan", besluit Jorna.

Op 20 juli 2020 bestaat de @scHeerenveen honderd jaar. In de aanloop naar het eeuwfeest schrijft Edward Jorna namens @FD_sport elke woensdag over de club. Aflevering 5. Het elftal van de eeuw.https://t.co/kR8DW3tSyg

— FrieschDagblad SPORT (@FD_sport) October 2, 2019

Lees meer: