Een bijzonder SC Heerenveen-shirt: ''Blijft een groot mysterie''

De verkiezing van mooiste Eredivisie- en SC Heerenveen-shirts zorgen op social media voor veel discussie. Vrijwel alle fans hebben zelf minimaal één shirt van hun favoriete club en sommigen hebben door de jaren heen heel wat tenues verzameld.

De 30-jarige Hielke Biemond, één van de auteurs van het jubileumboek van SC Heerenveen, is duidelijk iemand die kwaliteit boven kwantiteit stelt. "Mijn collectie bestaat slechts uit een stuk of vijftien shirts, maar vanwege de verhalen en herinneringen die eraan vastkleven zijn het shirts die toch veel waarde hebben", vertelt Biemond desgevraagd aan FeanOnline.

"Neem alleen al de eerste: een door de gehele selectie gesigneerd exemplaar uit een van de laatste seizoenen van Foppe de Haan, dat tot mijn grote verbazing op een mooie dag door de postbode werd bezorgd. Het hoorde bij een prijsvraag van het toenmalige blad Sportweek, waarvan ik me amper meer kon herinneren dat ik daaraan had meegedaan", lacht de fanatieke supporter. "Door die handtekeningen durf ik het eigenlijk niet te vdagen, bang dat ze in de was onleesbaar worden."

Een paar jaar terug kreeg Biemond zijn meest bijzondere SC Heerenveen-shirt (zie foto) van een voetbalgekke collega. "Het is een Unibind-shirt met rugnummer 8 dat niet voorkomt in de lijst van de Eredivisie-verkiezing, en vreemd genoeg ook niet op welke archieffoto dan ook. Het is een vreemd shirt: de pompeblêden 'liggen' de verkeerde kant op en de tekst Unibind is zonder wit vlak op het shirt gedrukt. Tot op de dag van vandaag is het precieze verhaal erachter voor mij een groot mysterie."

"De toenmalig directeur van Unibind kon me vertellen dat het dateert uit 1988/1989, omdat dat de combinatie Unibind en Adidas alleen in dat seizoen voorkwam. De afwijkingen kon hij helaas ook niet verklaren. Mijn theorie is dat het een testexemplaar is geweest om te bekijken hoe de pompeblêden en bedrukking het beste tot hun recht zouden komen. Hopelijk kom ik ooit iemand tegen die mij daarover uitsluitsel kan geven, wie weet naar aanleiding van dit artikel."

Als Biemond gevraagd wordt naar het mooiste thuisshirt door de jaren heen, is hij duidelijk: "Van de moderne thuisshirts vind ik dat uit 2010/2011 het mooist: lekker traditioneel, precies zoals het hoort en met een stijlvol kraagje waar de spelers steen en been over klaagden. Het is de enige keer dat ik een thuisshirt heb gekocht, vooral om de club te belonen dat het geen variant had uitgebracht op het werkelijke oogverblindend lelijke shirt van het seizoen daarvoor."

"Overigens maakt dat gedrocht, met die vreemde hockeysticks aan de zijkant, wel deel uit van mijn bescheiden collectie. Puur en alleen omdat ik het ook eens cadeau heb gekregen en altijd heb geleerd dat je een gegeven paard niet in de bek mag kijken, of stiekem mag wegdoen. En ach, misschien komt het ooit nog van pas om de clubleiding eraan te herinneren hoe het vooral niet moet", lacht Biemond, die ook regelmatig als gast of host aanschuift bij Radio Camataru.

"En het mooiste uitshirt? Het enige dat ik ooit heb gekocht: met de Friese vlag als middenstrook, uit het seizoen 2012/2013. Ik geef toe, het was zeker op dat moment niet bepaald origineel, en het is esthetisch gezien misschien ook niet het mooiste uitshirt dat we ooit hebben gehad, maar ook hier vind ik het bijbehorende verhaal belangrijker. Tijdens onze vooralsnog laatste Europese trip naar Molde FK heb ik het met trots gedragen."

"Ook in het café van de uiterst vriendelijke Noorse supporters, waar we voor en na de wedstrijd werden uitgenodigd. Zij draaiden daar zelfs ons clublied, betaalden biertjes van bijna tien euro per stuk voor ons. Een oudere man reed ons de volgende dag met zijn oude Volkswagen nog de berg op, naar een punt waarvandaan je schitterend uitzicht hebt over de fjorden en het stadion van Molde FK, dat pal aan het water ligt. Met de heimwee naar Europese trips wordt ook de band met dat shirt sterker."

Tot slot stellen we ook aan Biemond de vraag of hij een ander Eredivisieshirt zou nomineren. "De thuisshirts die NEC tien jaar geleden droeg: half rood, half groen, met zwarte mouwen en een zwarte kraag. Vraag me niet precies waarom, maar ik vind die ongebruikelijke kleurencombinatie altijd een mooie uitstraling hebben, misschien ook omdat het een club is waar ik als uitsupporter graag kom."

???? Wat zijn de mooiste #SCHeerenveen shirts door de jaren heen?

Selecteer de mooiste shirts op https://t.co/5IpOx2bLa8 en deel het resultaat onder de hashtag #feanshirts! ??????♥? pic.twitter.com/StcHmB8UxP

— FeanOnline - SC Heerenveen Fansite (@FeanOnline) April 17, 2020

Lees meer:
0 reacties
Agenda
do
7/12
PSV
18:45
SC Heerenveen
za
16/12
SC Heerenveen
21:00
FC Volendam
za
13/01
PEC Zwolle
20:00
SC Heerenveen
vr
19/01
Excelsior
20:00
SC Heerenveen
zo
28/01
SC Heerenveen
12:15
AZ
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
4 FC Twente 14 13 30
5 Go Ahead Eagles 14 5 22
6 Sparta Rotterdam 14 1 21
7 SC Heerenveen 14 -3 19
8 Ajax 13 3 18
9 PEC Zwolle 14 -3 17
10 Excelsior 14 -3 16
Bekijk de hele stand