'Eén belletje en de kaarten liggen klaar; een uitzonderlijke topclub''

Voormalig SC Heerenveen-aanvaller Chris Angel vervulde in het seizoen 1989/90 een belangrijke rol door zeven keer te scoren in de Eerste Divisie. Mede daardoor konden de Friezen in datzelfde seizoen via de nacompetitie promoveren naar de Eredivisie.

Angel scoorde dat seizoen al zijn treffers voor de winterstop en verdween daarna van het toneel. Friesch Dagblad-journalist Edward Jorna was benieuwd naar de hoed en de rand en besloot de oud-speler te bellen. "Met zijn vele doelpunten is hij al een paar seizoenen een belangrijke steunpilaar voor IJsselmeervogels. Hij kan naar Vitesse en naar ADO Den Haag. Het wordt Heerenveen."

"Kwestie van gevoel", citeert Jorna de voormalige prof. "Natuurlijk, het is wennen om van drie keer in de week trainen naar vijf keer in de week te gaan. Maar als linksbuiten geniet hij van trainer Ab Gritter het volste vertrouwen. Chris Angel kan zich nog amper betaald voetballer noemen als hij al zijn eerste prijs met Heerenveen wint: de eerste periodetitel. Vanaf dan wordt echter alles anders."

"Heerenveen schopt geen deuk meer in een pakje boter en als zijn lichaam tijdens het trainingskamp in de winterstop in Florida heel veel vocht vasthoudt, besluit hij zich grondig te laten onderzoeken. Wat blijkt? Chris Angel heeft een nierziekte: het nefrotisch syndroom. Zijn nieren lekken eiwitten. Levensgevaarlijk bij inspanningen. De eerste betaald voetballer met suikerziekte wordt dubbel 'gepakt'."

Voor Angel betekent het dat hij op z'n 24e moet stoppen met voetballen. "Maar Heerenveen, de club, zit in zijn hart. Als Gritter nog tijdens het seizoen wordt ontslagen en zijn opvolger Fritz Korbach de selectie tussen de twee trainingen door meeneemt naar de pizzeria is Chris Angel dikwijls van de partij. En als in juni 1990 Heerenveen op het Stadhuis wordt gehuldigd, staat hij gewoon op het bordes."

Profvoetbal zat er niet meer in, maar voetballen doet hij ook op z'n 54e nog steeds, soms ook met Oud SC Heerenveen. Daarnaast is hij voor Ajax als vrijwillig scout nog steeds in de voetballerij actief. "En Heerenveen? Hij komt er nog graag en regelmatig. Eén belletje en de kaarten liggen klaar. Uitzonderlijk. Een topclub. Of ik dat wel even wil benadrukken."

Chris Angel maakte deel uit van de selectie die in 1990 na een krankzinnig seizoen met @scHeerenveen promoveerde naar de eredivisie. Hij scoorde er zeven en toch ligt zijn naam niet op ieders lippen. Hoe dat kan?https://t.co/pyHE0iURwc

— FrieschDagblad SPORT (@FD_sport) December 4, 2019

Lees meer: