Dumfries: "Ik ben voor die positie aangetrokken door Heerenveen"

Denzel Dumfries in het SC Heerenveen-shirt
Denzel Dumfries in het SC Heerenveen-shirt Foto: © Pro Shots

Denzel Dumfries lijkt voor Louis van Gaal een zekerheid in de basis van Oranje. De oud-speler van SC Heerenveen was het afgelopen EK de smaakmaker van het Nederlands elftal.

Ondanks dat de rol in de vijf mans verdediging hem heel goed lijkt te passen, vindt Dumfries niet dat Oranje altijd zo zou moeten spelen. "Ik vind dat heel erg afhankelijk van de beschikbare spelers en ook wel van de tegenstander", legt Dumfries uit in Helden. "Voor mij is het een ideaal systeem, omdat we het met Inter spelen, maar ik voel me ook thuis in een systeem met vier verdedigers en een echter rechtsbuiten voor me. We hebben met het Nederlands elftal heel vaak en met succes met vier verdedigers gespeeld, hebben ons geplaatst voor de finale van de Nations League en het WK. Mij maakte het niet uit. Ik ben bij Sparta begonnen als centrumverdediger, maar ben als rechtsback doorgebroken en voor die positie aangetrokken door Heerenveen."

"Van Gaal is een fantastische trainer, ik luister naar wat hij zegt en beschouw het als een eer om met hem te mogen werken", vervolgt Dumfries. "Ik ga voor Van Gaal door een muur. Hij is tactisch heel sterk, heeft een overtuigende visie. Ik weet precies wat hij van mij verwacht en hij brengt dat over op een manier die nauwelijks duidelijker kan. Bovendien is hij op menselijk vlak heel sterk, hij is heel eerlijk en verwacht ook dat je eerlijk tegen hem bent. Daarmee creëert hij in mijn ogen een topsportklimaat waarin iedereen maximaal presteert."

"Mijn ouders zitten, net als Van Gaal vroeger, in het onderwijs", legt de international uit. "Maar ze zijn wel iets minder dominant. Ooit vond mijn moeder het jammer dat ik mijn school niet heb afgemaakt. Ze vond het onverstandig en het heeft wel even geduurd voor ze er vrede mee had. Ze ziet nu dat we een leuk gezin en een mooi leven hebben."

De verdediger heeft soms moeite om zich te realiseren dat hij speler van Inter en Oranje is. "Als ik naar het verloop van mijn carrière kijk, ben ik heel er gezegend. Ik ken nog altijd mijn verbeterpunten, daarom weet ik dat ik nog altijd beter kan worden en me kan ontwikkelen. Ik zie druk niet als last, meer als iets dat erbij hoort. Ik lees lang niet alles wat er over me wordt geschreven, maar heb wel meegekregen dat Wesley Sneijder heel positief over me heeft gesproken. Hij is oud-speler van Inter, dat maakt zijn mening extra bijzonder."

Mocht Dumfries nog terugkeren in de Eredivisie, dan heeft de verdediger zo zijn voorkeur. "Sparta en PSV zijn echt mijn clubs, dus als ik het voorrecht heb op latere leeftijd op niveau te kunnen terugkeren naar Nederland, dan ga ik bij voorkeur naar PSV of Sparta. En als ik dan meer gedoceerd moet spelen, zou ik graag nog eens in het centrum spelen. Maar voorlopig is dat niet aan de orde", besluit Dumfries.

Nederland - Verenigde Staten

Nederland wint voor 100x (!) je inzet!

Nederland is door naar de finales! En onze mannen moeten het nu opnemen tegen de Verenigde Staten. Als nieuwe speler krijg jij bij BetCity nu 100 keer je inzet (!!) als Oranje wint van de VS! Schrijf je hier in en claim de Odds Boost!

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
7/01
RKC Waalwijk
16:30
SC Heerenveen
za
14/01
SC Heerenveen
18:45
AZ
zo
22/01
SC Heerenveen
12:15
FC Groningen
wo
25/01
Fortuna Sittard
20:00
SC Heerenveen
za
28/01
SC Heerenveen
20:00
Vitesse
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
5 FC Twente 14 15 27
6 Sparta Rotterdam 14 9 24
7 FC Utrecht 14 2 24
8 SC Heerenveen 14 3 23
9 NEC 14 3 17
10 RKC Waalwijk 14 -3 17
11 Go Ahead Eagles 14 -3 15
Bekijk de hele stand