Dost: ''Ik ben er helemaal klaar mee wat iedereen van mij vindt''

Bas Dost is ook dit seizoen flink aan het scoren voor Sporting Lissabon. De oud-spits van SC Heerenveen heeft nu in 49 competitieduels voor de Portugese topclub maar liefst 53 doelpunten gemaakt.

"Het gaat keihard", zegt Dost in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Ik heb nu twee keer achter elkaar een hattrick gemaakt. Dat heb ik nog nooit gedaan. En ik had ook niet verwacht dat ik dat ooit zou doen. Alles vliegt erin op dit moment. Het loopt gewoon. Dat is eigenlijk altijd zo in deze periode. Op de een of andere manier knal ik na de winterstop vaak uit de startblokken."

Toch is Dost geen onbetwiste spits van het Nederlands elftal. Hij wordt alleen een goede afmaker genoemd. "Ik ben er helemaal klaar mee wat iedereen van mij vindt", reageert hij fel. "Ik laat het wekelijks zien. Elke week trek ik mijn statistieken omhoog. En ook in de Champions League ben ik overeind gebleven. Als een meevoetballende spits, want tegen ploegen als Juventus en Barcelona kom je veel aan de bal. Dat ging hartstikke goed."

Dost wordt in Portugal afgerekend op zijn doelpunten, maar komt nauwelijks aan de bal. "Dat was wel wennen", aldus de spits, die daarentegen geniet van zijn goals. "Dat wil ik blijven houden. Als ik dat niet meer heb, moet ik stoppen. Vroeger had ik er veel problemen mee als ik een bal miste. Bij Heerenveen kon ik daar lang in blijven hangen. Als ik nu een reuzenkans mis, ga ik vijf seconden later weer door."

Lees meer: