'De toko stond blauw van de rook en overal waren lege flesjes Amstel''

Waar tegenwoordig alle interviews worden gehouden via Skype of Zoom, daar gingen journalisten vroeger nog wel eens thuis bij spelers voor een gesprek. Friesch Dagblad-journalist Edward Jorna weet zich nog enkele bijzondere verhalen te herinneren.

"Zo mocht ik eens in Groningen in het studentenhuis van Tieme Klompe aanschuiven. Het was de ochtend na een belangrijke wedstrijd van Oranje. Of van Ajax, PSV, Feyenoord. Daar wil ik vanaf zijn. Maar dat het gezellig was geweest en dat het laat was geworden, dat kon bijna niet anders", schrijft Jorna in het Friesch Dagblad.

"De toko stond nog blauw van de rook en overal stonden of lagen lege flesjes Amstel", herinnert Jorna zich nog goed. "Tieme excuseerde zich voor de rommel en begon haastig de flesjes bijeen te rapen en leegde de mudvolle asbak. 'Goed', zei Tieme toen hij de meubels had gefatsoeneerd, de vloer had geboend en de afwas had gedaan. 'Waar zullen we beginnen?'"

In dezelfde periode interviewde Jorna ook eens Simon Karkov, een jonge Deen die in zijn huis niet veel nodig had. "De kamer was niet groot. Een bank, een tafel, een televisie, een gitaar. En een bedspiraal, rechtop tegen de muur. Zo kon Simon ook in huis nog een balletje trappen", vervolgt Jorna, die een half jaar later hoorde dat Karkov Heerenveen zo gaan verlaten om een wereldreis te maken.

"'Hartstikkene doodzonde', zei Foppe. Dat was het inderdaad", weet Jorna. "Behalve voor zijn buren."

Op 20 juli 2020 vierde @scHeerenveen het 100-jarig bestaan. In het jaar van het eeuwfeest schrijft Edward Jorna elke week over de club. Vandaag: verhalen vanuit de huiskamer. https://t.co/2MPcy5VLcZ

— Friesch Dagblad SPORT (@FD_sport) August 6, 2020

Lees meer: