De teamdiscipline van Van Wonderen: "Organisatie en taken zonder bal"

Kees van Wonderen
Kees van Wonderen Foto: © Pro Shots

SC Heerenveen kan dit seizoen steunen op een solide defensie. Uitgezonderd het treffen met Ajax, incasseerde de ploeg van Kees van Wonderen slechts één tegendoelpunt uit open spel.

Spelers van Heerenveen geven aan dat de lat bij de club hoger is komen te liggen. De huidige trainer Kees van Wonderen neemt geen genoegen met prestaties die op tachtig procent worden geleverd. Van Wonderen eist volledige toewijding. Niet alleen tijdens de wedstrijden, ook op het trainingsveld en zelfs daarbuiten.

Afspraken zijn heilig, zo legt Reon Boeringa uit in Voetbal International. Van Wonderen is bereid om stevig in te grijpen. Alles begint met houding, de wil om in jezelf te investeren en in de teamdiscipline te spelen. Conclusies trekken uit de seizoenstart van Heerenveen is voorbarig, maar de absolute ondergrens lijkt wel te zijn verhoogd.

"De solide defensie waarop SC Heerenveen kan steunen is het gevolg van een teamprestatie", legt Boeringa uit. "Van Wonderen betrekt zijn aanvallers en middenvelders inderdaad nadrukkelijk in de organisatie en taken zonder bal. Wanneer de tegenstander de bal verovert, moeten spitsen Amin Sarr en Sydney van Hooijdonk fel doorjagen"

Mocht het de tegenstander lukken om onder de druk uit te spelen, dan verandert het beeld bij SC Heerenveen enorm. "De ploeg zakt dan massaal terug op eigen helft, als een zwerm bijen die een korf verdedigt. In dergelijke gevallen scharen ook spitsen Sarr en Van Hooijdonk zich achter de bal. De ruimtes worden daardoor dusdanig klein, dan het voor tegenstanders heel moeilijk wordt om tot kansen te komen."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
7/01
RKC Waalwijk
16:30
SC Heerenveen
za
14/01
SC Heerenveen
18:45
AZ
zo
22/01
SC Heerenveen
12:15
FC Groningen
wo
25/01
Fortuna Sittard
20:00
SC Heerenveen
za
28/01
SC Heerenveen
20:00
Vitesse
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
5 FC Twente 14 15 27
6 Sparta Rotterdam 14 9 24
7 FC Utrecht 14 2 24
8 SC Heerenveen 14 3 23
9 NEC 14 3 17
10 RKC Waalwijk 14 -3 17
11 Go Ahead Eagles 14 -3 15
Bekijk de hele stand