'De liefde voor zijn oude liefde bleek onverminderd groot te zijn''

Op 20 juli 2020 bestaat SC Heerenveen exact honderd jaar en daarom wordt er momenteel ook de laatste hand gelegd aan een speciaal jubileumboek. In zo'n zevenhonderd pagina's wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van de club, samen met de hoofdrolspelers van toen.

Hielke Biemond (30) is één van de schrijvers van het jubileumboek en sprak daarvoor onder meer met Petter Hansson, Brian Vandenbussche en Michel Breuer. Toch liepen niet alle interviews zoals gewenst. "De grootste teleurstelling tijdens het project was voor mij dat mijn trip naar Rodion Camataru (middelste rij, links op de foto) in Roemenië vanwege de coronacrisis niet door kon gaan", vertelt Biemond aan FeanOnline.

"Alles was al geregeld, hij zou mij hoogstpersoonlijk komen ophalen op het vliegveld van Boekarest, op een paar uur rijden van zijn woonplaats Craiova, maar de vertrekdatum was net een paar weken te laat", verzucht Biemond, die in het dagelijks leven journalist is van het Leidsch Dagblad. "Een paar maanden eerder leek het trouwens alsof hij van de aardbodem was verdwenen."

"Via medeauteur Johann Mast was ik aan het mobiele nummer van zijn jeugdheld gekomen. Daarop kreeg ik geen gehoor. Mijn appje werd wel gelezen, door een account met een olijk jongenshoofd als profielfoto (zijn kleinzoon?), maar niet beantwoord. Precies op het moment dat ik het wilde opgeven, belde hij terug. De legendarische, nog altijd populaire oud-spits zat naast zijn vrouw in de auto, terug uit het ziekenhuis. Niets ernstigs, gelukkig."

"Of hij wilde meewerken aan het jubileumboek? Natuurlijk! De volgende ochtend belde hij alweer, wanneer ik zou komen. Hoe was het trouwens met Heerenveen? Hoeveelste staan ze op de ranglijst? Wie is dit seizoen de trainer?", herinnert de SC Heerenveen-fan zich lachend. "Uit het interview, noodgedwongen via de telefoon door het afblazen van de trip, bleek de liefde voor zijn oude liefde onverminderd groot te zijn."

"Hij sprak mooie woorden over zijn goede vriend 'de president' (Riemer van der Velde, red.) en 'Mister Foppe', de beste trainer die hij ooit heeft gehad. Een mooi excuus om die twee clubiconen telefonisch te vragen naar hun ervaringen met de Roemeense oud-international, en niet geheel verrassend bleken die net zo lovend te zijn. Beide clubiconen noemden hun reusachtige oud-spits, inmiddels een succesvolle zakenman, nog steevast 'Cammie'."

De voorverkoop van het jubileumboek loopt tot en met 6 mei. Als je het gedurende die periode met tien euro korting bestelt, voor 69 euro, komt jouw naam op de ‘Wij zijn Heerenveen’-pagina’s te staan. Ook is het mogelijk om het voor 100 euro te bestellen in combinatie met een speciaal retroshirt.

???? Heb jij het jubileumboek al besteld? De voorverkoop loopt tot woensdag 6 mei!

Wie het gedurende die periode bestelt, komt met zijn of haar naam op de ‘Wij zijn Heerenveen’-pagina's!

Bestellen kan via: https://t.co/ricPlaN0Ve pic.twitter.com/6h41qyXVX7

— sc Heerenveen (@scHeerenveen) April 16, 2020

Selectiefoto 1992-1993: Bovenste rij: Tjeerd Krist (teammanager), Michel Doesburg, Geert Huitema, Jan de Visser, Marco Roelofsen, Bart Wekking, Bart Vonk, Antoon Kuil, Frans Alma. Middelste rij: Rodion Camataru, Rene Groen, Tony Alberda, Eric ten Voorde, Ioan Andone, Gert-Jan Verbeek, Gerrie Schaap, Leeroy Echteld. Onderste rij: Hugo Roepel (fysiotherapeut), Maarten de Jong, Edwin Huizinga, Aldo Swager, Fritz Korbach (trainer), Theo Migchelsen, Erik Regtop, Wilco Hellinga, Gerrit Mondria (materiaalman).

Lees meer: