'De jaren dat het publiek met chagrijn op de tribune toekeek zijn voorbij''

SC Heerenveen mag dan nog steeds zonder thuisoverwinning zijn na vier duels, het grote chagrijn van het afgelopen seizoen is inmiddels wel verdwenen uit het Abe Lenstra Stadion. Journalist Edward Jorna constateert in het Friesch Dagblad dat de spelers druk bezig zijn om de harten van de supporters terug te veroveren.  

"Akkoord, dat dat winnen nog niet is gelukt is evident. Maar in plaats van veel punten kreeg het publiek wel veel vermaak. En daar is het uiteindelijk allemaal om te doen. De jaren dat het publiek met chagrijn op de tribune toekeek omdat er zo weinig viel te beleven, ja, die zijn voorbij", begint Jorna in het ochtendblad. "Met een hartstochtelijke inzet en soms ook met heel aardig voetbal proberen de spelers de harten van de toeschouwers die het Friese Haagje de rug hebben toegekeerd terug te veroveren."

"Ook gistermiddag waren er weer ontelbaar veel stoeltjes onbezet in het Abe Lenstra Stadion. En dan te bedenken dat er met een speciale actie 1200 ouders en kinderen gratis naar binnen mochten. Wat opvalt, zo constateerde fanmanager Edward Jousma onlangs, is dat ook heel veel seizoenkaarthouders wegblijven. Tegen Fortuna Sittard op zaterdagavond 31 augustus kwam één op vier kaarthouders niet opdagen, ofwel 3000 van de 12.000 plekken bleven onbezet."

De redenen hiervoor zijn al eerder genoemd: bijvoorbeeld de aanvangstijden in de Eredivisie (zondag 12:15 uur en soms zelfs 20:00 uur), het grote aanbod van sport en voetbal op televisie... "Maar zoals gezegd, Jansen en zijn mannen doen er alles aan om te behagen", constateert Jorna. "Met 38 schoten op doel (en dus 56 naast of over) behoort Heerenveen tot de subtop. En wie durft de leer van Johan Cruijff - 'wie niet schiet, kan niet scoren' - te betwisten?"

Lees meer: