De Haan werd ontslagen door Van der Velde: "Achteraf heel verstandig"

Riemer van der Velde en Foppe de Haan
Riemer van der Velde en Foppe de Haan Foto: © Pro Shots

Foppe de Haan is een absoluut clubicoon van SC Heerenveen. Hij is ook de langstzittende trainer in de historie van de club en de Eredivisie. De Haan werkte lang samen met Riemer van der Velde. Hoe verliepen de jaarlijkse gesprekken met de erevoorzitter van de Friezen?

"Die gesprekken hielden we altijd in de winterstop", begint De Haan in de Gouden Graal Podcast. "Dan gingen we ergens op trainingskamp, gingen we zitten, en dan zij hij: wat vind je er van? Ik vind het meer dan leuk, het is mooi werk. Dat had hij ook wel in de gaten, want hij kwam redelijk vaak bij de training kijken. Zit er nog progressie in? Ja, ik denk het wel. Dat zie je wel zitten? Ja, dat zie ik wel zitten."

"We hadden het nooit over geld", vervolgt De Haan. "Dan bleven we nog een jaar aan elkaar verbonden. Ik had namelijk een contract per jaar. Ik ben natuurlijk heel lang gebleven, maar het was nooit drie, vier of vijf jaar. Riemer dacht: als het niet meer gaat, dan hebben we er allebei last van als Foppe een contract heeft voor vijf jaar. Dan moeten we een hoop betalen. Foppe kon toch wel weer ergens anders aan de bak. Dat vond ik eigenlijk zelf ook wel."

De Haan werd in 1988 nog ontslagen door diezelfde Riemer van der Velde. "Toen vond ik het heel vervelend. Ik hard er ongelofelijk veel energie en tijd ingestoken. Het ging ook steeds beter. Hij besprak het met het overige bestuur, ook al was Riemer heel dominant. Toen zei hij: ik denkt dat het verstandig is als je een stap terugdoet."

"Ik schrok wel, maar ik kon het ook begrijpen. In mijn hart was ik een echte opleider, en het was ook een team dat moest groeien. Toen begonnen we met een voetbalschool, en met jeugd uit de buurt voetballen op een hoger niveau. Toen dacht: ik denk dat Riemer gelijk heeft gehad. Dat heb ik toen met veel verve gedaan. Het was heel pittig, maar achteraf heel verstandig", aldus De Haan.

Zet €10 euro in & ontvang €50 euro aan FREE bets!

Heb jij vertrouwen in SC Heerenveen komend weekend? Unibet heeft een mooie actie voor nieuwe spelers! Klik hier om je te registreren, zet minimaal 10 euro in op SC Heerenveen (of een andere wedstrijd) en krijg maar liefst vijf GRATIS weddenschappen van 10 euro!

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
16/12
SC Heerenveen
21:00
FC Volendam
za
13/01
PEC Zwolle
20:00
SC Heerenveen
vr
19/01
Excelsior
20:00
SC Heerenveen
zo
28/01
SC Heerenveen
12:15
AZ
za
3/02
Fortuna Sittard
18:45
SC Heerenveen
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
5 Go Ahead Eagles 14 5 22
6 Ajax 14 4 21
7 Sparta Rotterdam 14 1 21
8 SC Heerenveen 14 -3 19
9 PEC Zwolle 14 -3 17
10 Excelsior 14 -3 16
11 Fortuna Sittard 14 -9 16
Bekijk de hele stand