De Haan vertelt anekdote: ''Die speler heette Dorin Mitrita''

Foppe de Haan zag in zijn lange carrière als trainer van SC Heerenveen spelers uit de hele wereld voorbij komen. De oefenmeester (74) zorgde in de jaren negentig dat er steeds meer Scandinaviërs, voornamelijk uit Denemarken en Zweden, naar Friesland kwamen. 

"Zij pasten zich makkelijk aan", legt hij uit in gesprek met de Volkskrant. "De taal en de manier waarop wij hier met elkaar omgaan - het paste. Ik zei toen wel: ik heb liever een speler uit Malmö of Kopenhagen dan een uit Amsterdam. Die afstand is minder groot. Een Amsterdammer komt binnen en een week later weet hij alles beter", aldus De Haan, die in zijn beginperiode de nodige 'complicaties' had vanwege het grote aantal buitenlanders. 

"We begonnen met twaalf nationaliteiten", blikt hij terug. "Als trainer wilde ik weten waar ze vandaan kwamen, wat ze dachten, wat ze voelden, ik wilde ze echt leren kennen. Dat is lastig als ze de taal niet spreken. Wat ze spreken in Jutland in Denemarken lijkt op Fries. Dan wordt het makkelijker om de taal te leren. Ik vond dat ze zo snel mogelijk Nederlands moesten leren en schakelde twee bevriende leraren in", verklaart De Haan. 

"Met de Roemenen had ik elke week een gesprek voor de wedstrijd", vervolgt hij. "Ik wilde bespreken of ze alles hadden begrepen, of ze nog iets nodig hadden. In de praktijk werd het een zeuruurtje waarin één speler alleen maar klaagde. Niet in het Nederlands, want dat sprak hij niet. Die speler heette Dorin Mitrita. Hij ging weg en een jaar later belde hij op dat hij terug wilde komen. In keurig Nederlands. Hij sprak het dus wel. We hebben hem niet teruggenomen." 

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za 13 aug. 2022, 21:00
Eredivisie
Feyenoord -
-
SC Heerenveen -
za 20 aug. 2022, 16:30
Eredivisie
Vitesse -
-
SC Heerenveen -
za 27 aug. 2022, 21:00
Eredivisie
SC Heerenveen -
-
Fortuna Sittard -
zo 4 sep. 2022, 14:30
Eredivisie
SC Heerenveen -
-
NEC -
za 10 sep. 2022, 18:45
Eredivisie
Ajax -
-
SC Heerenveen -
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
9 FC Volendam 1 0 1
10 RKC Waalwijk 1 0 1
11 SC Heerenveen 1 0 1
12 Sparta Rotterdam 1 0 1
13 Fortuna Sittard 1 -1 0
Bekijk de hele stand