De Haan over oud-Heerenvener: "Hij kon na een tijdje zelfs wat Fries"

Foppe de Haan
Foppe de Haan Foto: © Pro Shots

Foppe de Haan spreekt het liefst de Friese taal, maar als trainer van SC Heerenveen speelden er weinig Friezen in het eerste elftal. Om zijn ploeg meer kennis mee te geven over de Friese cultuur, is De Haan met zijn elftal zelfs een keer naar de Fryske Akademy geweest.

"Medewerkers daar hebben toen verteld wat de verbinding tussen Scandinavië en Fryslân was. Dat vonden ze eerst apart, maar ook heel mooi", vertelt De Haan in gesprek met Omrop Fryslân. "We hadden veel spelers uit Zweden, Noorwegen en Denemarken, die vonden dat vaak erg interessant. Er zijn sommigen bij, die na een tijdje zelfs wat Fries spraken, zoals Jon Dahl Tomasson."

"Dat was maar een beetje Fries, en ook vooral als curiositeit, maar ze vonden het leuk. De spelers uit Nederland vonden het soms ook interessant. Zo iemand als Anthony Lurling (uit Den Bosch, red.) sprak ook wel een beetje Fries. Als die spelers hier bij Heerenveen kwamen spelen, zaten ze in een gastgezin. Die waren vaak Friestalig, dus zo pikten ze de taal wel op", aldus Foppe de Haan.

Lees meer:
0 reacties