De Haan over ontstaan Friese volkslied: "Volgens mij per toeval"

Het Friese volkslied is sinds de jaren 80 voorafgaand aan elke wedstrijd van SC Heerenveen te horen. Dat was al het geval in de Eerste Divisie en de traditie is gebleven toen de club promoveerde naar de Eredivisie.

"Het is volgens mij per toeval ontstaan", aldus oud-trainer Foppe de Haan, in gesprek met Algemeen Dagblad-journalist Sjoerd Mossou. "Dat was nog in het oude stadion. De Blauhúster Dakkapel kwam als er bijvoorbeeld een mooie wedstrijd was, die gingen dan een rondje maken met hun muziek. Ze speelden toen een keer het Friese volkslied."

In het oude stadion van SC Heerenveen werd dat al goed ontvangen. "Ze zongen het allemaal met volle borst mee. Toen hebben we het er over gehad of we het nog willen of niet. Binnen de club vond algemeen manager Tjisse Wallendal dat hartstikke mooi. Wij hadden zoiets van: laten we dat nou maar drie of vier keer per jaar doen. Maar de mensen vinden het mooi."

"We hebben een keer een enquête gehouden onder het publiek", vertelt voormalig voorzitter Riemer van der Velde. "Toen bleek dat, van de Friezen, 98% vond dat we het iedere week moesten spelen. Maar van de mensen buiten Friesland zei 100% dat ze het juist heel leuk vinden."

"We gingen altijd staan bij het Friese volkslied. Dan waren er een aantal grote clubs die demonstratief gingen zitten en het liefst nog met de rug naar het veld. Toen kregen we zoiets van: als jullie zo doen, dan doen wij het gewoon. Dus dat was ook een beetje er tegenin", besluit Van der Velde.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo 22 mei 2022, 14:30
Eredivisie
AZ -
-
SC Heerenveen -
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
6 Vitesse 34 -9 51
7 FC Utrecht 34 5 47
8 SC Heerenveen 34 -13 41
9 SC Cambuur 34 -17 39
10 RKC Waalwijk 34 -11 38
Bekijk de hele stand