De Haan over coachingstijl: "Goede coach zorgt voor vertrouwen"

Foppe de Haan als trainer van SC Heerenveen
Foppe de Haan als trainer van SC Heerenveen Foto: © Pro Shots

Foppe de Haan probeerde zijn spelers zoveel mogelijk vertrouwen mee te geven wanneer ze een wedstrijd ingingen. Daarvoor had hij verscheidene technieken, waarbij hij door de jaren heen zelf ook leerde wat het beste werkte.

"Je moet de druk eraf halen. Maar het is nooit moeten. Dan is het te nadrukkelijk. Je moet altijd vasthouden, ook als je op hoog niveau voetbalt, dat je het doet omdat je het mooi vindt. Je moet ervan kunnen genieten. Het gaat niet altijd goed, maar je traint ook om beter te worden en te ontwikkelen", vertelt hij in gesprek met De Gouden Graal Podcast.

"Wat ik heel belangrijk vond is dat je speelde met je hele zijn. Je hebt niet de mens en de voetballer. Je hebt de voetballende mens. Je moet ze groot maken, ze moeten zelfvertrouwen hebben. Een goede coach moet zorgen voor vertrouwen", weet De Haan.

Druk ligt niet bij de media of de trainer, maar bij de speler zelf. "De druk creëert een speler zelf. Het enige wat je kunt doen, vind ik, is tijdens trainingen ze voorbereiden op dat wat komt. Duidelijk zijn, duidelijke afspraken maken, duidelijke richtlijnen meegeven. Het moet hun wedstrijd zijn, dus ze hebben zelf daar ook een rol in."

Richtte De Haan zich op mindere punten of sterkere punten van spelers? "Het moet zo zijn dat het het proces van de speler is. Je moet een plan met ze maken. Je moet zeggen: dit is jouw niveau en je moet beter worden. Vraag ze: hoe wil je beter worden en waar kan ik je bij helpen?"

Zet €10 euro in & ontvang €50 euro aan FREE bets!

Heb jij vertrouwen in SC Heerenveen komend weekend? Unibet heeft een mooie actie voor nieuwe spelers! Klik hier om je te registreren, zet minimaal 10 euro in op SC Heerenveen (of een andere wedstrijd) en krijg maar liefst vijf GRATIS weddenschappen van 10 euro!

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
16/12
SC Heerenveen
21:00
FC Volendam
za
13/01
PEC Zwolle
20:00
SC Heerenveen
vr
19/01
Excelsior
20:00
SC Heerenveen
zo
28/01
SC Heerenveen
12:15
AZ
za
3/02
Fortuna Sittard
18:45
SC Heerenveen
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
5 Go Ahead Eagles 14 5 22
6 Ajax 14 4 21
7 Sparta Rotterdam 14 1 21
8 SC Heerenveen 14 -3 19
9 PEC Zwolle 14 -3 17
10 Excelsior 14 -3 16
11 Fortuna Sittard 14 -9 16
Bekijk de hele stand