De Haan over coachingstijl: "Goede coach zorgt voor vertrouwen"

Foppe de Haan als trainer van SC Heerenveen
Foppe de Haan als trainer van SC Heerenveen Foto: © Pro Shots

Foppe de Haan probeerde zijn spelers zoveel mogelijk vertrouwen mee te geven wanneer ze een wedstrijd ingingen. Daarvoor had hij verscheidene technieken, waarbij hij door de jaren heen zelf ook leerde wat het beste werkte.

"Je moet de druk eraf halen. Maar het is nooit moeten. Dan is het te nadrukkelijk. Je moet altijd vasthouden, ook als je op hoog niveau voetbalt, dat je het doet omdat je het mooi vindt. Je moet ervan kunnen genieten. Het gaat niet altijd goed, maar je traint ook om beter te worden en te ontwikkelen", vertelt hij in gesprek met De Gouden Graal Podcast.

"Wat ik heel belangrijk vond is dat je speelde met je hele zijn. Je hebt niet de mens en de voetballer. Je hebt de voetballende mens. Je moet ze groot maken, ze moeten zelfvertrouwen hebben. Een goede coach moet zorgen voor vertrouwen", weet De Haan.

Druk ligt niet bij de media of de trainer, maar bij de speler zelf. "De druk creëert een speler zelf. Het enige wat je kunt doen, vind ik, is tijdens trainingen ze voorbereiden op dat wat komt. Duidelijk zijn, duidelijke afspraken maken, duidelijke richtlijnen meegeven. Het moet hun wedstrijd zijn, dus ze hebben zelf daar ook een rol in."

Richtte De Haan zich op mindere punten of sterkere punten van spelers? "Het moet zo zijn dat het het proces van de speler is. Je moet een plan met ze maken. Je moet zeggen: dit is jouw niveau en je moet beter worden. Vraag ze: hoe wil je beter worden en waar kan ik je bij helpen?"

Lees meer:
0 reacties