De Haan lovend over rol Jansen: ''Dat hadden we ook nodig''

Voor clubicoon Foppe de Haan is het een verademing dat SC Heerenveen tegenwoordig met Johnny Jansen weer een echte clubman aan het roer heeft staan. De 76-jarige oud-trainer heeft weer het gevoel dat zijn aanwezigheid op de club weer wordt gewaardeerd.

"Ik vind dat er dit jaar bij vlagen alweer heel aardig werd gevoetbald. Er zat wat meer leven, dynamiek en creativiteit in en er zaten leuke spelers bij. Het was aanmerkelijk beter dan de jaren ervoor. Toen heb ik wel op de tribune gezeten omdat ik vond dat ik er heen moest maar was ik achteraf eigenlijk liever thuis gebleven", vertelt De Haan bij Radio Camataru, de podcast van FeanOnline.

Een belangrijke rol is daarin weggelegd voor Jansen. De Haan: "Wat hij heel goed doet is het contact met de mensen binnen het stadion, met z'n trainers, eigenlijk met iedereen die er rondloopt. Dat hadden we ook nodig, want daarvoor hebben we ook een aantal harlekijnen gehad die alleen maar met zichzelf bezig waren en niet met de club. Als het dan niet loopt, gaat dat geweldig storen."

"Johnny vraagt me weer dingen, maar de andere trainers ook. Zij zijn de baas en zij moeten het bepalen, maar ze willen graag leren van anderen. Dat gevoel heb ik jarenlang helemaal niet gehad. Dan liep ik er wel, maar dacht ik 'oké...'. Johnny belt me nu ook wel eens een paar dagen na de wedstrijd en dan belt-ie van: Foppe, wat vond je ervan? Nou, dan zeg ik gewoon wat ik ervan vond."

De Haan waardeert die aanpak van Jansen enorm. Het is overigens niet de enige trainer waamee De Haan goed over het spelletje kan praten. "Met Marco van Basten had ik dat ook wel. Hij had echt verstand van voetbal, maar kon dat moeilijk vertalen naar het veld en het trainen. Daar heb ik hem mee geholpen en dat stelde hij ook zeer op prijs, dat was geen probleem."

"Streppel en Olde Riekerink belden op en zeiden: 'Ik wil een keer met je praten.' Dan ga je naar Paolo en eet je een pizza en daarna bellen ze je nooit weer. Dat vond ik heel flauw", aldus De Haan, die niet het idee kreeg dat die vraag oprecht was. "Dan heeft er iemand tegen hun gezegd: 'Je moet even met Foppe en Riemer praten, want dat is wel goed voor de buitenwereld.' Dan doen ze dat en dan houdt het op."

Lees meer: