De Haan: "Dat kon toen nog gewoon zonder politie en ander gedoe"

Foppe de Haan
Foppe de Haan Foto: © Pro Shots

Ook Foppe de Haan, oud-trainer van SC Heerenveen, kijkt uit naar de Friese derby. De Haan merkt wel op dat de tijden zijn verandert. "In de jaren tachtig speelden SC Cambuur en SC Heerenveen ieder jaar een oefenwedstrijd tegen elkaar."

"Dat was telkens aan de vooravond van de PC, de jaarlijkse kaatswedstrijd in Franeker", blikt De Haan terug in Voetbal International. "Dat kon toen nog gewoon zonder politie en ander gedoe." Tot aan het einde van de jarig tachtig, toen de sfeer plots omsloeg naar vijandigheid. "Ineens werd er gescholden, gespuugd. Daarmee was alle aardigheid van die jaarlijkse wedstrijd verdwenen. Toen zijn we ermee gestopt."

"In mijn beginjaren als trainer in Heerenveen was Cambuur aanmerkelijk verder dan wij. We speelden allebei in de Eerste Divisie, maar zij waren de grotere club", gaat de oud-trainer verder. We hadden op bestuurlijk niveau goede gesprekken. Riemer van der Velde had met Cambuur over een mogelijke fusie gesproken en we zaten later ook met elkaar om de tafel over talentontwikkeling. Het oorspronkelijke idee was dat we Friesland als het ware in tweeën zouden delen."

"We zouden een lijn trekken van de Afsluitdijk naar Harkema. Ten noorden ervan mocht Cambuur de talenten hebben, ten zuiden zouden ze naar Heerenveen gaan. Dat bleek in de praktijk alleen nogal lastig uitvoerbaar. Na een tijdje – ik meen dat Rob Baan toen bij Cambuur trainer was – hebben we dat akkoord maar losgelaten."

Weet SC Heerenveen zondag te winnen van SC Cambuur? Bij BetCity.nl krijg je dan 3.10x je inzet. Registreer je nu via deze link en krijg ook nog een Free Bet van 20 euro bij een storting van 20 euro! Zet je Free Bet op SC Heerenveen en pak 42 euro winst! Grijp die kans!

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo 22 mei 2022, 14:30
Eredivisie
AZ -
-
SC Heerenveen -
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
6 Vitesse 34 -9 51
7 FC Utrecht 34 5 47
8 SC Heerenveen 34 -13 41
9 SC Cambuur 34 -17 39
10 RKC Waalwijk 34 -11 38
Bekijk de hele stand