De Brusselse kermis is niet meer

69112 4bfb5f97a5456f766e23fbb5ab7b6391
69112 4bfb5f97a5456f766e23fbb5ab7b6391

De Brusselse kermis is al een tijd niet meer. De man die het begrip introduceerde sinds gisteren (7 oktober 2007) ook niet meer. Henk van Brussel (72) overleed in Turkije aan de gevolgen van een hartaanval. Onder Van Brussel zette Heerenveen de stap naar de top van de Eerste Divisie.

Via de nacompetitie was de ploeg enkele keren dicht bij promotie naar de Eredivisie. Heerenveen voetbalde begin jaren tachtig op zijn Engels. Spectaculair, aanvallend voetbal met het nodige opportunisme. Het leverden prachtige wedstrijden op.

Van Brussel werd in 1980 door toenmalig voorzitter dr. Steenhuizen naar Heerenveen gehaald. Een jaar eerder won de oefenmester met Rodha Raalte de titel bij de zondagamateurs. "Het was een man die nooit iets te veel was." Oud-Heerenveen-voorzitter Riemer van der Velde spreekt met veel warme gevoelens over Henk van Brussel. Hij maakte de trainer alle vijf jaren bij de Friese club mee. De eerste drie als supporter, de laatste twee als voorzitter. "Een heel gedreven man die altijd ongelooflijk zijn best deed. Vast zetten en gas geven hè. Met beperkte middelen wist hij toch altijd een heel aardig elftal het veld in te sturen."

Van Brussel leidde Heerenveen van 1980 tot en met 1985. In zijn vijf seizoenen stond hij aan het allereerste begin van de wederopstanding van de club na de succesvolle periode in de jaren veertig en vijftig onder leiding van Abe Lenstra. De oefenmeester zette sc Heerenveen terug op de voetbalkaart. Van Brussel predikte als coach aanvallend voetbal. De bal mocht niet naar achteren gespeeld worden en er moest hard gewerkt worden.

Tegen Johan Derksen van Voetbal International zei hij bij zijn komst in 1980 bij Heerenveen: "Ik hou van een ouderwetse voetbalsfeer, een prettige discipline. Boetes komen in mijn boekje niet voor. Er mag gezellig een pilsje worden gedronken, maar er moet op tijd worden gewerkt."

De werkwijze van Van Brussel bleef niet zonder resultaten. In de seizoenen 1980-1981 en 1981-1982 drong Heerenveen door tot de nacompetitie. Beide keren liep de club promotie net mis, maar de trainer zorgde er wel voor dat het Friese Haagje sinds lange tijd weer volstroomde. Financieel gezien stond het water de club echter tot aan de lippen.

In 1983 - de club zit met een tekort van ruim anderhalf miljoen gulden - treedt Riemer van der Velde aan als voorzitter van de club. Onder zijn leiding wordt er flink gesaneerd. Dure spelers moeten wijken. "Toen ben ik samen met Henk de hele regio afgestruind op zoek naar talent. Toen kwamen jongens als Cor Elzinga, Pieter Bijl, Gertjan Verbeek en Maarten de Jong bij Heerenveen."

Maarten de Jong debuteerde onder Van Brussel bij Heerenveen. "Ik speelde in het tweede, maar mocht met het eerste mee op trainingskamp naar Terschelling", herinnert De Jong zich nog. "Ik speelde op het middenveld, maar hij zette met linksback en zei: ‘ga d’r maar voor." De Jong omschrijft Van Brussel als een rustige en plezierige man. "Tegen Engbert Krist zei hij altijd: "jij bent de beste penaltyversierder van Europa."

"We deden veel partijtjes. Op het technische en tactische vormen werd toen bijna niet getraind. We hadden ook niet de tijd om daarop te trainen. We waren allemaal semi-profs, een onvergelijkbare tijd met nu."

Met jonge spelers weet Van Brussel bijna voor een stunt te zorgen. De coach staat met Heerenveen met Pasen bovenaan in de eerste divisie. Dan moet de club enkele wedstrijden snel achter elkaar spelen en zakt de ploeg. "Van die tijd stamt wel de Brusselse kermis", weet de oud-voorzitter. "We hebben toen zelfs een plaatje opgenomen." Van Brussel zorgt er ook voor dat Heerenveen voor het eerst overwintert in het buitenland. De sele-ctie reist af naar Roemenië om in Boe-karest te spelen tegen Steau Boekarest. "Dat was toen nog in de tijd van Ceausescu", weet Van der Velde. "Bij rust stonden we 2-0 achter. Portijk scoorde nog twee doelpunten daarna."

Van der Velde roemt Van Brussel om diens betrouwbaarheid. "Hij was hartstikke trouw en hem was nooit iets te veel. Dag en nacht met de club bezig en altijd aanwezig op sponsoravonden. Let wel, dat was wel in de tijd dat trainer nog niet zoveel verdienden. Nee, een heel sociaal en aanwezig persoon." Van Heerenveen hoefde de trainer in 1985 ook niet weg. "Hij had bij ons een netjes salaris. Maar De Graafschap kwam met een stevig contract."

Van Brussel bleef twee jaar lang coach van de Graafschap. Daarna vertrok hij naar FC Groningen waar hij slechts één jaar hoofdcoach was. Hij sloot zijn carrière als coach in 1991 af bij Heracles Almelo. Van Brussel woonde in Epse.

Bron: Leeuwarder Courant

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo 22 mei 2022, 14:30
Eredivisie
AZ -
-
SC Heerenveen -
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
6 Vitesse 34 -9 51
7 FC Utrecht 34 5 47
8 SC Heerenveen 34 -13 41
9 SC Cambuur 34 -17 39
10 RKC Waalwijk 34 -11 38
Bekijk de hele stand