'De beelden van Vitesse - SC Heerenveen gingen hele wereld over''

De invoering van de Video Assistant Referee, kortweg VAR, in het profvoetbal is een ontwikkeling die simpelweg niet te stoppen is. Dick van Egmond, oud-arbiter en coördinator scheidsrechterszaken van de KNVB, constateert dat er echter nog genoeg te verbeteren valt.

Zo werden er het afgelopen seizoen twaalf gegeven penalty's terecht teruggedraaid, maar bleven vier onterechte strafschoppen staan en had de VAR in zeven gevallen moeten ingrijpen om alsnog een penalty toe te kennen. Bij een wedstrijd van SC Heerenveen ging het in februari van dit jaar wél goed, toen de Friezen een penalty toegekend kregen nadat Vitesse eerder op 3-1 was gekomen.

Het was mogelijk de meest besproken minuut van de Eredivisie van het afgelopen seizoen. De Friezen kregen uiteindelijk een penalty nadat Pelle van Amersfoort naar de grond was getrokken. Sam Lammers benutte het buitenkansje in blessuretijd: 2-2. "Die beelden gingen de hele wereld over", vertelt Van Egmond in gesprek met de Volkskrant. "Als het bewijs hoe rechtvaardig de VAR kan zijn."

Op andere momenten bleef het ingrijpen van de VAR juist uit, maar Van Egmond ziet over het algemeen een positieve trend. "Na de invoering van de VAR in de Champions League werd vanaf de kwartfinales geen rode kaart getoond. De spelers houden er rekening mee dat ze door de VAR kunnen worden bestraft. Ik hoop dat spelers nu meer onderling respect tonen."

VAR hoort bij moderne voetbal, maar van harte is de liefde nog niet. Mijn verhaal. https://t.co/g1MiEsQcKW