'Dat komt door de frustratie over de macht van FOX en het vertoonde spel''

Seizoenkaarthouder en schrijver Ferdinand de Jong maakt zich zorgen over het steeds leger wordende Abe Lenstra Stadion. De Jong zit sinds de opening van het nieuwe stadion in 1994 elke twee weken op de tribune, maar ziet steeds meer mensen afhaken door de invloed van FOX Sports.

"Het verlengen van de kaarten is nooit een vraag geweest, maar dat beeld is aan het kantelen", stelt De Jong in zijn column op Omrop Fryslân. "Voetbal is er voor de toeschouwers. De fans, die elke keer de moeite nemen om naar het stadion te komen. Mensen zijn 'gewoontedieren', ze hechten aan zaken waarin ze zich herkennen. Bijvoorbeeld dat de wedstrijden zaterdag om half acht beginnen. Zo nu en dan een exotisch tijdstip is niet zo erg, ik herinner me een Europese wedstrijd om 22:00 uur tegen Stuttgart, maar dat was een uitzondering."

"Het voetbal is veranderd", vervolgt De Jong kritisch. "FOX Sports maakt de dienst uit. De fans lijken steeds meer te verworden tot dom klapvee, dat maar moet opdraven als het machtige FOX haar ploeg inplant. Dat kan op zondag om 12:30 uur, maar ook om kwart voor vijf. Of zaterdags om 20:45 uur, of op vrijdag, als begin van het weekend. De fans moeten het maar pikken, want geld is de baas. Ze mogen alleen komen en 'hup hup' roepen."

"Als het voetbal dan ook nog een keer niet al te goed is, en dan probeer ik het heel zacht uit te drukken, dan zijn de zaadjes gezaaid voor een nieuw beeld. Namelijk dat veel mensen niet meer verlengen. Omdat ze voor een paar centen thuis ook naar FOX kijken kunnen, met een glaasje bier op de bank. En nu hoor ik de azijnzeikers alweer zeggen, dat zijn geen echte fans. Anders zouden ze wel komen, al was het midden in de nacht."

"De waarheid is net even wat anders. Heel veel echte voetbalfans zitten met de smoor in thuis op de bank als hun club speelt. Omdat ze er eigenlijk heel graag bij hadden willen zijn", vervolgt De Jong. "Maar de frustratie over de macht van FOX en het vertoonde spel, heeft hen ertoe gebracht om de stap te zetten om niet meer te komen. Het zou al helpen als alle clubs de rug recht zouden houden over hun vaste speeltijden bij de thuiswedstrijden."

"In het geval van SC Heerenveen is dat op zaterdag om half acht, onder die machtige lampen. Terug naar de basis. Maar ik ben bang dat die slag al verloren is."

Kollum: "Fox Sport" #omropfryslanhttps://t.co/t16beMBCOI

— Ferdinand de Jong (@ferdinanddejong) 22 september 2018

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
7/01
RKC Waalwijk
16:30
SC Heerenveen
za
14/01
SC Heerenveen
18:45
AZ
zo
22/01
SC Heerenveen
12:15
FC Groningen
wo
25/01
Fortuna Sittard
20:00
SC Heerenveen
za
28/01
SC Heerenveen
20:00
Vitesse
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
5 FC Twente 14 15 27
6 Sparta Rotterdam 14 9 24
7 FC Utrecht 14 2 24
8 SC Heerenveen 14 3 23
9 NEC 14 3 17
10 RKC Waalwijk 14 -3 17
11 Go Ahead Eagles 14 -3 15
Bekijk de hele stand