'Dat bleken geen St. Pauli-fans te zijn, maar van Standard en Werder''

De ongeregeldheden rondom de oefenwedstrijd met St. Pauli kunnen vooral op het conto worden geschreven van 'fans' van Standard Luik en Werder Bremen. Zij melden zich op het laatste moment in het Friesche Haagje om te rellen, laat burgemeester Tjeerd van der Zwan weten bij Radio Camataru.

"Die supporters (van St. Pauli, red.) zijn over het algemeen heel fatsoenlijk als je daar verder geen trammelant mee hebt. Dan maken zij ook geen trammelant", begint Van der Zwan. "We hadden goede afspraken gemaakt met de Duitse politie en ook op bestuurlijk niveau met St. Pauli. Er zouden vier bussen komen en wij zouden zorgen voor een gezellige en gastvrije ontvangst."

"Gewoon een gezellig voetbalfeest, dat wil je toch?", vervolgt de burgemeester. "Maar wat gebeurde er? Ze kwamen met bussen aan en toen bleek al snel dat er een vijfde bus bij was. We kregen van de Belgische politie te horen dat het supporters van de harde kern van Standard Luik waren, die hebben blijkbaar ook een relatie met St. Pauli. Die gingen naar Lemmer zouden daarna naar het stadion toe."

"Maar op een gegeven moment kwam er een zésde bus bij, die was ook niet gespot. Daar bleek de harde kern van Werder Bremen in te zitten. Die namen de leiding en de buschauffeur deed daarin wat de supporters hem zeiden. Die stopten bij het centrum en uiteindelijk hebben er schermutselingen plaatsgevonden bij Café De Skoffel", aldus Van der Zwan.

"De politie heeft geprobeerd dat te verhinderen en dat is ook allemaal opgenomen. Dat bleken dus niet supporters van St. Pauli te zijn, maar die van Bremen en Luik. De politie uit Luik heeft de supporters die daarbij betrokken waren aangepakt en vanuit Duitsland moeten we nog horen wat ze precies hebben gedaan. Zo is het dus gegaan. Op dat punt heeft het ons overvallen."

Van der Zwan weerspreekt dat zulke excessen niet te voorkomen zijn. "Dat proberen we uiteraard wel. Kijk, wij proberen van het voetbal een feestje te maken en dat het gezellig blijft. Er is een kleine groep die het verpest en die proberen we gezamenlijk hard aan te pakken."

Lees meer: