'Daarom zijn Veerman én Halilovic de moeite van het proberen waard''

In de eerste veertien competitiewedstrijden hield trainer Johnny Jansen vast aan een vaste basiself met een duidelijke focus op controle. In de verdediging ruilden een paar spelers van plek, maar voor de rest veranderde Jansen niets. Clubwatcher Edward Jorna denkt dat er echter een nieuwe wijziging aan zit te komen op het middenveld.

"Tegen PSV werd met Alen Halilovic erbij op het middenveld (in plaats van Jordy Bruijn) na de thee alles anders. Spits Jens Odgaard scoorde al snel de aansluitingstreffer en toen was het feitelijk wachten op de gelijkmaker, zeker toen Joey Veerman (de hele week ziek geweest en dus op de bank beginnend) binnen de lijnen was gekomen", begint Jorna in het Friesch Dagblad.

Volgens de journalist kan het niet anders dan dat Jansen een basisplaats gaat inruimen voor Halilovic. "Groots was de manier waarop Halilovic zijn ploeg zondag in de tweede helft bij de hand nam en na zijn ook al uitstekende invalbeurt tegen Sparta verdient de Kroaat daarvoor beloond te worden met een basisplaats komende vrijdag in het thuisduel met Vitesse."

"Jansen zal spreken van een luxesituatie, maar tegelijkertijd heeft Halilovic hem wel degelijk ook met een probleem opgescheept. Een vaste plek in het elftal voor de Kroaat betekent voor Jansen dat hij óf aanvoerder Hicham Faik, óf Rodney Kongolo óf Joey Veerman moet slachtofferen", vervolgt Jorna, die vermoedt dat Joey Veerman de enige speler is die zijn plaats zal behouden.

"Dat betekent dat Heerenveen teruggaat van twee controlerende middenvelders naar één. En dat is niet zomaar iets. Of Jansen een dergelijke koerswijziging aandurft is nog maar de vraag", aldus Jorna, die weet dat Jansen vooral in de voorbereiding veel nadruk legde op het voorkomen van goals. "Geen trainer levert graag in defensief opzicht in, zeker niet als het systeem zijn waarde bewezen heeft."

"Anderzijds: meer nog dan punten wil Heerenveen dit seizoen scoren in attractief voetbal. Dat lukt zo nu en dan best aardig, maar het is zeker nog niet goed genoeg. Alleen daarom al is het middenveld met én Veerman én Halilovic de moeite van het proberen waard", besluit Jorna.

Lees meer: