Cultelftal van de Eeuw: ''Nog altijd krijgt Foppe de Haan angstzweet''

Journalist Edward Jorna moest bij het maken van zijn Elftal van de Eeuw heel wat moeilijke keuzes maken. Daarom besloot hij als antwoord op de vele reacties die hij kreeg in het Friesch Dagblad ook een 'Cultelftal van de Eeuw' samen te stellen.  

"Het is nog niet zo gemakkelijk om het woord cult te definiëren. Zo gemakkelijk is dat nog niet. Eigenlijk is het zo: je bent het of je bent het niet. Henk Veerman had aan één doelpunt tegen PEC Zwolle genoeg om tot cultheld uitgeroepen te worden. Anderen (Petter Hansson) werden het tegen wil en dank", begint Jorna in zijn jubileumsbijdrage in het regionale dagblad.

"Omwille van de basisplek van Abe Lenstra, naast de beste Friese voetballer aller tijden ook de meest excentrieke Friezen aller tijden, is opnieuw gekozen voor een 3-2-5-systeem. Het biedt de gelegenheid om naast Rodion Camataru en Lenstra nog drie publieksspelers op te stellen: Piet Keur ('Hoe gaat het met je knie, Piet? Ja goed, je moet de groeten hebben'), Jaap de Blaauw en Lubbe van Dijk."

Twee excentriekelingen haalden het elftal van Jorna niet, maar krijgen nog wel een vermelding: Emmanuel Ebiede en Simon Karkov. "Nog altijd krijgt Foppe de Haan het angstzweet op het voorhoofd als hij de namen van de beide spelers hoort. Jaren nadat Ebiede Heerenveen had moeten verlaten, belde de Nigeriaan midden in de nacht zijn voormalige trainer op om te zeggen dat hij toch beter naar hem had moeten luisteren."

"Van Simon Karkov vernam Foppe nooit meer iets. De Jutlander stond op het punt van doorbreken toen hij de trainer doodleuk meldde op wereldreis te zullen gaan. Kijk. Dat is cult!", besluit Jorna, die niet lang hoefde de twijfelen over de 'culttrainer' van het team: Fritz Korbach.

Het 'Cultelftal van de Eeuw' van Jorna: Tieme Veenstra; Dorin Mitrita, Michel Breuer, Reinder Dolstra; Maarten de Jong, Igor Korneev; Lubbe van Dijk, Abe Lenstra, Rodion Camataru, Piet Keur, Jaap de Blaauw.

Fritz Korbach als portier in het Abe Lenstrastadion op de J.H Kruisstraat tegen Jack van Gelder: ‘Geen kaart geen disco’. Misschien wel de meeste markante trainer die #SCHeerenveen heeft gehad. Pracht kerel. pic.twitter.com/GVpLpHHjbL

— Frank Beenen (@MrFrankLegs) October 23, 2019

Voor Rodion Camataru was geen plaats in het 'elftal van de eeuw' van @scHeerenveen Voor het 'cultelftal van de eeuw' van @FD_sport is de Roemeen- waar de podcast @RadioCamataru naar is vernoemd - uiteraard wel basisspeler! https://t.co/Dwe0zzwN3z

— FrieschDagblad SPORT (@FD_sport) October 24, 2019

Lees meer: